Pavel Filip s-a văzut cu Johannes Hahn. Ce mesaj a transmis comisarul european și ce a înțeles premierul
Aflat la New-York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, Pavel Filip a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate. Premierul a publicat pe pagina sa de Facebook câteva fotografii în care apare lângă Hahn, dar și un scurt comentariu despre faptul că „relația noastră cu UE este una de durată”.
„Ca să fie clar, Uniunea Europeană rămâne singura noastră opțiune, singurul nostru plan. Am avut o discuție sinceră cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate, dar și un bun cunoscător al situației din țara noastră. Nu e ușor, avem urcușuri și coborâșuri, dar relația noastră cu UE este una de durată, una la care nu renunțăm. Locul nostru este în Europa”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.
Nici în comunicatul difuzat de Guvern nu este specificat mesajul critic al comisarului european.
Pe parcursul zilei de ieri și comisarul european a publicat pe Twitter o fotografie în care apare alături de Pavel Filip. Dacă mesajul publicat de premier a fost unul plin de speranță, Hahn scrie un mesaj cu totul opus.
„Am exprimat îngrijorarea gravă a Comisiei Europene și a statelor membre ale UE cu referire la statul de drept și regresul democratic al țării. Am înmânat o listă de reforme ce urmează a fi luate în regim de urgență de către Guvern”, a precizat Johannes Hahn.
Open, frank meeting w #Moldova's PM @filip_pavel @UN #UNGA2018. I expressed the very serious concern of the @EU_Commission and #EU Member States on the #ruleoflaw + democratic backsliding of t country. I handed over a list of #reform actions to be taken urgently by t government. pic.twitter.com/qW4d6ln9RJ
— Johannes Hahn (@JHahnEU) September 27, 2018
Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. În textul Rezoluției se solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.