Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul a refuzat să aprobe…

Parlamentul a refuzat să aprobe o declarație de condamnare a invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău

Tudor Deliu, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM) a solicitat astăzi, 5 iulie, includerea pe ordinea de zi a ședinței legislativului a unei hotărâri, privind aprobarea unei declarații a Parlamentului prin care este condamnată încălcarea drepturilor omului, a principiilor fundamentale ale democrației și a statului de drept în contextul invalidării alegerilor locale pentru alegerea primarului mun. Chișinău. Majoritatea parlamentară nu a susținut inițiativa.

Fracțiunea PSRM a susținut inițiativa, inclusiv, „pentru că au fost lezate și interesele candidatului PSRM, Ion Ceban”. Totodată, deputatul Bătrâncea i-a reamintit lui Tudor Deliu, că „atunci când PLDM se afla la guvernare, tot el declarat de la tribuna Parlamentului că în procesul electoral, în mod categoric, nu trebuie să fie implicate persoane din străinătate”. Inițiativa a fost susținută și de fracțiunea comuniștilor.

Valeriu Ghilețchi a declarat că tăcerea din partea Parlamentului este inadmisibilă, dar, totodată, nu crede că este suficient ca Parlamentul să se limiteze la aprobarea unei declarații. Ghilețchi propune crearea unui grup de lucru în cadrul Parlamentului, pentru modificarea Codului Electoral, pentru eliminarea lacunelor din legislație.

Dumitru Diacov consideră că situația creată este una delicată, deoarece, pe de o parte, e necesar de reacționat, pe de altă parte, nu este binevenită implicarea în actul justiției. Totodată, Diacov crede că ar trebui, în mod calm, așteptată decizia parlamentarilor europeni.

Pentru introducerea pe ordinea de zi a ședinței, inițiativa urma să fie susținută de cel puțin 44 de deputați. Pro au votat, însă, doar 39 de deputați din cei 87 prezenți în sală la momentul votării.

Tudor Deliu s-a arătat nemulțumit de faptul că astăzi, în timp ce Parlamentul European discută acest subiect, Parlamentul R. Moldova a refuzat aprobarea unei decizii privind condamnarea invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău.

„Vreau să mulțumesc fracțiunilor care au susținut propunerea. (…) Domnule Bătrâncea, Deliu nu este duplicitar, este același în Parlament, în PMAN și în raport cu toți deputații. (…) Nu voi renunța niciodată la acel amendament privind implicarea cetățenilor străini în agitația electorală. (…) Nu sunt de acord că modificările care se vor produce (n.r.: în Codul Electoral) vor aplana acest subiect, ele vor avea efect pe viitor. (…) Parlamentul trebuie să ia atitudine, nu să ne ascundem și să tăcem, confirmând, în acest fel, că R. Moldova alunecă într-o prăpastie, într-o dictatură”, a declarat Tudor Deliu.

Ședința Parlamentului din 5 iulie are loc pe fundalul unei acțiuni de protest în fața sediului, organizate de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Participanții la acțiune solicită deputaților validarea alegerilor locale noi, anularea sistemului mixt și demisia și urmărirea penală a judecătorilor care au decis invalidarea scrutinului.

Foto: privesc.eu