Noul Parlament va avea patru vicepreședinți. Cine au fost aleși în aceste funcții
La propunerea Blocului ACUM, noul Parlament va avea un președinte și patru vicepreședinți, astfel încât în prezidiul Legislativului să se regăsească câte un reprezentant al fiecărei fracțiuni.
După ce Zinaida Greceanîi a fost aleasă speaker al Președintelui, Parlamentul a numit în funcție și trei vicepreședinți. Este vorba de Ion Ceban (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihai Popșoi (PAS). Cel de-al patrulea fotoliu de vicepreședinte îi va reveni opoziției.
Mihail Popșoi, PAS
Mihail Popșoi este vicepreședintele PAS. Conform profilului realizat în cadrum inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Popșoi s-a evidențiat ca analist politic la „Jamestown Foundation” (SUA), a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA din R. Moldova.
Candidatul Blocului ACUM a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu cumulativ de aproape 525 de mii de lei de la mai multe posturi de muncă. Conform declarației de avere și interese personale Popșoi a beneficiat și de o bursă doctorală în mărime de peste 496 mii lei de la Universitatea Milano. Vicepreședintele PAS deține un teren și două apartamente, ultimul fiind procurat în 2016. Popșoi are în proprietate și un automobil de model Toyota Corolla, procurat în 2015 cu 98 de mii de lei. Totodată, Popșoi indică că a contractat în 2012 un împrumut de 30 de mii de lei, care expiră în 2019.
Alexandru Slusari, PPDA
Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Platforma DA, funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Anterior acesta a activat în calitate de jurist în cadrul mai multor proiecte și companii, iar în prezent este administrator al SRL „Rural-Asig”, la care deține o cotă de participare de 100%.
În declarația de avere și interese personalepentru 2017 – 2018 Slusari indică că a ridicat un salariu de cumulativ de circa 150 de mii de lei de la mai multe SRL-uri. Slusari declară și dividende în mărime de peste 570 de mii de lei, obținute de la SRL „Rural-Asig”, dar și 77 de mii de lei din activitatea de întreprinzător. Candidatul Blocului ACUM deține un apartament de 113 m2, dobândit în 2012, dar și cota parte dintr-un alt apartament de 45,4 m2. Slusari conduce un automobil de model Nissan X-Trail, cumpărat în 2015 cu 25 de mii de lei.
Ion Ceban, PSRM
Moldova Curată scrie că Ion Ceban a făcut parte anterior din Partidul Comuniștilor din R. Moldova, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”.
Între anii 2002 – 2004 a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.
În septembrie 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.
Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM și în urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al 4-lea în lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.