Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu la Bucureşti: „Avem…

Maia Sandu la Bucureşti: „Avem mare nevoie de sprijinul României”

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, după discuţiile cu Klaus Iohannis, că are încredere că România le va fi alături cetăţenilor în calitate de aliat de bază în „parcursul european”. Maia Sandu a amintit şi de „moştenirea regimului oligarhic”, care este una grea.

„Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric. Din păcate, moștenirea oligarhilor este foarte grea. Au izolat Republica Moldova pe plan internațional”, a declarat Maia Sandu la Bucureşti.

Referitor la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, prim-ministra Maia Sandu, a subliniat că agenda Guvernului este una clară.

„Avem încredere că România ne va rămâne alături. Suntem conștienți că procesul de aderare este unul complicat. Acum suntem la etapa la care trebuie să recâștigăm încrederea instituțiilor europene. Ne dorim ca cetățenii R. Modova să trăiască în același condiții, la același nivel cu cel din UE. Avem o agendă foarte clară, este acordul de asociere pe care trebuie să-l implementăm”, susţine Maia Sandu.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că România este total implicată pentru a sprijini R. Moldova în parcursul său european.

„Vom sprijini toate demersurile care duc către întărirea, reformarea instituțiilor statului, având în vedere nevoia de consolidare democratică, instituțională și economică. În relația cu instituțiile de la Bruxelles vom fi total implicați pentru a facilita dialogul între autoritățile din R. Moldova și cele de la Bruxelles. Lucrurile după părerea mea pot fi mișcate bine și sunt convins acest parcurs va fi încucunat de succes”, a spus preşedintele României.

Despre parteneriatul politic pe care l-a semnat Blocul ACUM cu PSRM, Maia Sandu, a declarat „că este unul mai puțin obișnuit, dar a fost singura soluție pentru a săcpa de un Guvern corupt”.

„Fostul Guvern a sărăcit o țară și a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului. Când am semnat am pus la baza lui acțiuni concrete, suntem în proces de curățare a instituțiilor statului. Suntem în proces de recuperarea statului, pentru că în trecut statul a fost subordonat unor interese de grup. Avem votul socialiștilor pentru programul de guvernare. Evident, timpul va arăta cît de durabil este acest parteneriat”, a conchis Maia Sandu.

Prim-ministra R. Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 2 iulie, într-o vizită oficială la Bucureşti, fiind prima vizită externă pe care o efectuează după preluarea mandatului. Aceasta urmează să aibă o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul României Viorica Dăncilă, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu dar şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

FOTO:stirileprotv.ro