Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE VIDEO/ Protest în fața…

LIVE VIDEO Protest în fața Parlamentului. Manifestanții scandează „PDM”

Mai multe persoane, simpatizante ale Partidului Democrat, s-au adunat organizat pentru a protesta în fața Parlamentului, în contextul în care astăzi urmează a fi luată o decizie cu privire la crearea unei majorități parlamentare.

20.22: După protest, manifestanții au fost observați în timp ce se îndreptau organizat spre mai multe autobuze și microbuze.

18.53: Clădirea Parlamentului, a Guvernului și a Președinției ar fi fost minate. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către serviciul de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

18.53: Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Igor Dodon prin care acesta cere interpretarea unor articole din Constituție pentru stabilirea datei de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului în vederea dizolvării acestuia. Curtea și-a argumentat decizia prin faptul că răspunsul la întrebarea președintelui „rezultă din interpretarea anterioară oferită de către Curte articolelor invocate și chiar din textul Constituției”. Totodată, decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

18.40: Decizia luată de socialiști la Consiliul Republican al partidului
„Am văzut că deputații ACUM au rămas practic pe aceleași poziții. Nu sunt gată să voteze pentru liderul socialiștilor la funcția de speaker. Nu putem face coaliție cu cei de dreapta. Cel mai probabil se va merge la alegeri parlamentare anticipate. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele ore”, a declarat Igor Dodon.

18.35: Între timp PDM s-a întrunit în ședință pentru a lua „decizii importante referitor la situația politică din țară”. „Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat s-a întrunit în şedinţă pentru a lua decizii importante referitoare la situaţia politică din ţară. Vom reveni cu detalii”, anunță formațiunea într-un comunicat de presă, publicat la ora 18.

18.26: Alertă cu bombă la Parlament. Protestatarii sunt rugați să se retragă

Un reprezentant al forțelor de ordine a anunțat de pe scările Parlamentului că a fost efectuat un apel la Serviciul 112 prin care s-a anunțat că instituția ar fi minată, de aceea protestatarii sunt rugați să se îndepărteze câțiva metri.

18.05: Blocul ACUM este în așteptarea deciziei Consiliului Republican al PSRM, care decide în aceste clipe dacă face o coaliție cu PDM, sau dacă creează o majoritate parlamentară cu cei din ACUM. Pe fundalul vuvuzelelor și al strigătelor, Maia Sandu a declarat că speră ca totuși astăzi să aibă loc ședința Parlamentului.

17.50: Potrivit liderului PPDA, Andrei Năstase, fracţiunea urmează să se întrunească într-o şedinţă ad-hoc. Contactat telefonic, deputatul Radu Marian ne-a comunicat însă că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este încă în așteptarea deciziei luată de Consiliul Republican al PSRM.

17.45: Reporterul Ziarului de Gardă a încercat să abordeze mai mulți participanți la protest, însă aceștia refuză să răspundă la întrebări.

Ziarul de Gardă transmite LIVE de la fața locului:

17.30: Au venit mulţi troli care susţin un mafiot. Acest protest este tot ce poate Plahotniuc. Aceşti oameni care sunt aici sunt achitaţi din banii noştri. Facem apel către instituțiile internaționale, să înțeleagă că dictatorul Plahotniuc calcă în picioare votul din 24 febrarie. Vrea să instaureze dictatura sa criminală”, a declarat Andrei Nastase de pe scările Parlamentului.

17.21:Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat nu ne-a răspuns la apelurile telefonice pentru a ne comunica dacă protestul din fața Parlamentului este organizat de Partidul Democrat, în contextul în care democrații au anunțat Primăria despre organizarea unor manifestații în perioada 6-9 iunie.

17.17: Manifestanţii scandează „vrem stabilitate nu anticipate”.

17.05 : Protestatarii au ajuns la Parlament. Clădirea Legislativului este înconjurată de mai mulți mascați.

16.56: Protestatarii sunt însoţiţi de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine. Totodată, pe traseul pe care aceştia se deplasează au fost dislocaţi mai mulţi poliţişti. Manifestanţii scandează „PDM „ și „Jos jurnaliștii” „1, 2 Nastase la Gunoi”.