Ce s-a discutat la prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu
Cu o întârziere de o oră, cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu se întrunește în prima ședință de Guvern, care are loc însă la Parlament. Agenda ședinței nu a fost făcută însă publică pe site-ul Guvernului.
12.30: Ședința Guvernului s-a încheiat, iar Maia Sandu și-a exprimat speranța că următoarea ședință va avea loc în clădirea Guvernului.
12.22: Guvernul a demis-o din funcție și pe Tamara Andrușca, director al Casei Naționale de Asigurări în Medicină.
12.20: Candidatura lui Balan a fost votată unanim.
12.19: În locul lui Pînzari a fost propus fostul judecători Gheorghe Balan.
12.18: Alexandru Pînzari a fost demis unanim de către Guvernul condus de Maia Sandu.
12.16: Andrei Năstase a propus cabinetului de miniștri demiterea lui Alexandru Pînzari din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției.
12.15: Pe ordinea de zi se numără un singur subiect cu privire la personal.
12.13: Maia Sandu a declarat că va expedia o scrisoare către Comisia Europei, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, în care va raporta deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie: „Le calificăm ca fiind arbitrate și contrare prevederilor Constituției”.
12.10: „Vă mulțumesc că ați acceptat să faceți parte din acest guvern. Vreau să spun din start că acest executiv va guverna țara pe baza valorilor europene fundamentale”, a declarat Maia Sandu în deschiderea ședinței.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.
Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.
„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.