Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   INFOGRAFIC: Localitățile care l-au făcut…

INFOGRAFIC: Localitățile care l-au făcut președinte pe Igor Dodon

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova și președintele nou ales al R. Moldova, a obținut în cel de-al doilea tur de scrutin cu 154,46 de mii de voturi mai mult decât în primul tur, conform datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Numărul alegătorilor care au votat pentru liderul socialist a crescut în cel de-al doilea tur, comparativ cu primul, în toate raioanele țării (!), dar și în diasporă. În final, diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu a fost de aproximativ 69 de mii de voturi, care poate fi explicată prin această creștere a numărului de votanți în practic toate secțiile de votare importante.

Doar în orașul Chișinău, fără suburbii, liderul PSRM a obținut cu puțin peste 20 de mii mai multe voturi decât în turul I, cea mai mare creștere fiind înregistrată în sectorul Râșcani din capitală, acolo unde Dodon a obținut cu 5074 de voturi mai mult decât în primul tur de scrutin. În mun. Chișinău, dacă calculăm și suburbiile, Igor Dodon a obținut cu puțin peste 23 de mii de voturi mai mult decât în primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 30 octombrie.

Municipiul Bălți, la fel, a contribuit la lărgirea bazinului electoral al lui Igor Dodon. Aici, socialistul a obținut cu 18 000 de alegători mai mult decât în primul tur.

Situația este aproape identică cu cea din regiunea găgăuză, acolo unde președintele nou ales a fost votat în primul tur de 48271 de oameni, în timp ce în turul II, acesta a fost votat de 66395 de persoane, cu 18 mii de voturi mai mult. În regiunea găgăuză, Dodon a obținut un procentaj demn de un regim diactorial, de 98,89%. Un rezultat similar a obținut și în r. Taraclia, unde a fost votat de 96,11% dintre alegători.

Localitățile în care Igor Dodon a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de votanți în turul al doilea comparativ cu primul tur de scrutin
Localitățile în care Igor Dodon a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de votanți în turul al doilea comparativ cu primul tur de scrutin

O creștere a numărului de votanți pro Igor Dodon, cu peste 11 000, a fost înregistrată și în diasporă. Dacă în primul tur, Dodon a fost votat de 7361 de oameni, în turul doi, acesta a fost votat de 19110 persoane. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Italia, unde cu peste 6000 mai mulți alegători și-au dat votul pentru liderul socialist, comparativ cu primul tur.

 Aceste creșteri de cifre sunt deja suficiente pentru a obține diferența de 69 de mii de voturi dintre Igor Dodon și Maia Sandu, înregistrată la CEC, conform informațiilor preliminare, dar după ce au fost numărate 100% din voturi. Astfel, după ce și-a lărgit bazinul electoral în mun. Chișinău cu 23 de mii de voturi, cu câte 18 mii în mun. Bălți și regiunea găgăuză și cu 11 mii în diasporă, Igor Dodon înregistrează o diferență de 70 de mii de voturi față de Maia Sandu, care a și fost înregistrată la finalul numărării voturului.

La victoria lui Igor Dodon a contribuit însă și creșterea numărului de votanți în alte regiuni ale țării, inclusiv în regiunea transnistreană, dar și în alte 6 raioane, unde Dodon a obținut cu peste 4000 de voturi mai mult în turul al doilea comparativ în primul. Acestea sunt raioanele Râșcani, Florești, Fălești, Drochia, Briceni și Anenii Noi.

Comparativ cu primul tur, la secțiile de vot destinate alegătorilor din stânga Nistrului un număr mai mare de votanți au fost înscriși în liste suplimentare. Peste 7000 de persoane au votat pe liste suplimentare în Anenii Noi, cu 3000 mai mult decât în primul tur. La Dubăsari, aproape 4000 de alegători au fost incluși în liste suplimentare, cu 2000 mai mulți decât în primul tur.

Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, acumulând 52.29% (834 822 de voturi) din voturi, potrivit datelor preliminare CEC. Pentru Maia Sandu au votat 47.71 % din alegători (765 850 de voturi).

 Maria ȘVEȚ, ȘSAJ