Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În timp ce Guvernul se…

În timp ce Guvernul se laudă că suportul bugetar din partea UE va fi alocat R. Moldova până la sfârșitul anului curent, Delegația UE în R. Moldova neagă faptul că comisarul Hahn ar fi anunțat deblocarea asistenței macrofinanciare

Într-un comunicat emis pe 23 noiembrie curent de Guvernul R. Moldova se notează că „suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat R. Moldova până la sfârșitul anului curent”. Despre acest lucru ar fi anunțat Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Ulterior, Delegația UE în R. Moldova a venit cu clarificări pe marginea acestor afirmații. 

Comunicatul emis de Guvern este însoțit și de un material video, în care premierul Pavel Filip susține că comisarul Hahn ar fi anunțat despre acordarea suportului bugetar direct de către UE, cu asigurarea că acesta va fi primit până la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, Delegația UE în R. Moldova precizeză că comisarul Hahn s-a referit la procesul administrativ în acest sens și nu a anunțat disbursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane Euro în primul trimestru al anului 2018.

„Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat pe  23 noiembrie 2017, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici disbursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane Euro în primul trimestru al anului 2018. Comisarul Hahn a făcut referire la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști din statele Parteneriatului Estic, la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul R. Moldova și a explicat că asistența macrofinanciară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități.

Semnarea Memorandumului de Înțelegere reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anuntă automat disbursarea niciunei tranșe. Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de politicile următoare: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și impotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului Aprofundat și Cuprinzator de Liber Schimb (DFCTA) dintre R. Moldova și UE. Aceste condiții din Memorandumul de Înțelegere sunt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între R. Moldova și UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului Național de Acțiune pentru Implementarea Acordului de Asociere și altor documente strategice. Memorandumul de Înțelegere asigură sinergia cu programul agreat de R. Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE.

Memorandumul trebuie ratificat de către R. Moldova, Comisarul Hahn făcând referire  în cadrul discuției mai sus amintite la procesul administrativ care urmează în acest sens.

Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile R. Moldova, a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

 Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va disbursa prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, disbursarea primei tranșe se suspendă până când R. Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente disbursării banilor”, a precizat Delegația UE.