Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon vrea să modifice…

Igor Dodon vrea să modifice Constituția

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, că a elaborat un proiect de lege de modificare a Constituției, pentru a oferi mai multe atribuții instituției prezidențiale.

„Proiectul de lege vine ca rezultat al trecerii la forma directă de alegere a șefului statului, care atrage după sine necesitatea instituirii unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, asigurând în așa fel coerența Constituției. Una dintre împuternicirile care ar trebui să-i revină șefului statului este cea de dizolvare a Parlamentului…
Astăzi, Constituția R. Moldova nu conține prevederi exprese care ar permite poporului să sancționeze Parlamentul pentru încălcarea obligațiilor sale de a reprezenta și realiza interesul acestui popor. O astfel de practică există în Estonia. ​

Voi transmite deputaților în Parlamentul RM acest proiect de modificare a Constituției cu îndemnul de a susține această propuneri de revizuire a Constituției. În cazul în care, către data de 24 martie curent, propunerea nu va întruni numărul necesar de semnături, vom demara procedura de revizuire a Constituției în baza inițiativei populare”, a declarat Dodon.

Amintim că, Igor Dodon, a menționat de mai multe ori, că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate va cere anularea Acordului de Asociere între UE și R. Moldova.