Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon nu a primit…

Igor Dodon nu a primit încă răspuns la întrebarea: Când poate fi dizolvat Parlamentul?

Acum două săptămâni președintele Igor Dodon depunea o sesizarea la Curtea Constituțională pentru a clarifica când expiră cele trei luni în care partidele care au acces în Parlament pot crea o majoritate parlamentară. În acest răstimp Curtea însă nu s-a expus pe marginea acestei chestiuni, iar pe site-ul instituției nu există informații despre data când va fi examinată sesizarea președintelui.

Contactat de Ziarul de Gardă, serviciul de presă al Curții Constituționale ne-a comunicat că nu a fost încă programată o dată la care va avea loc ședința de examinare a sesizării lui Igor Dodon.

În textul sesizării depusă la 22 mai la Curtea Constituțională, șeful statului a solicitat Înaltei Curți admiterea spre examinare în regim prioritar a sesizării sale. Totuși, până astăzi, 5 iunie, nu există încă un răspuns al CC.

În contextul în care data limită ar putea fi pe 9 iunie, deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, critică absența unei decizii din partea CC.

Premiul „penibilitatea deceniului” merge fără îndoială la structura denumită oficial „Curtea Constituțională”. Astăzi este deja 5 iunie, iar structura respectivă încă nu are planificată o ședință pentru aceasta. Ar fi tare de tot dacă Curtea ar zice pe 10 iunie că termenul este/era 9 iunie. P.S. Eu înțeleg că așteptați să vi se spună din „buncăr” care dată s-o indicați în hotărâre, dar nici chiar așa…”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit legislației, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Șeful statului susține însă că nu este clar dacă numărătoarea celor trei luni începe din momentul validării rezultatelor alegerilor, sau de la prima ședință a Parlamentului.