Guvernul s-a întrunit în ședință specială. Care este motivul?
Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.
Astfel, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al R. Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.
„Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului”, se spune într-un comunicat emis de Guvern.
„Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. R. Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Pavel Filip.
Pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, la funcția de ministrul al Apărării.
Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.
Schimb de favoruri între Igor Dodon și candidatul său la funcția de Ministru al Apărării?
Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Astfel, Guvernul a aprobat , într-o ședință specială, o decizie care se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.