Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ghimpu cu 27 000 de…

Ghimpu cu 27 000 de semnături la CEC: „Totul era gata ieri, dar ne-au reținut primarii”

Cel de-al doilea candidat la fotoliul de președinte al R. Moldova care a reușit să adune numărul necesar de semnături pentru a intra în cursa electorală este liderul Partidului liberal, Mihai Ghimpu. Acesta, împreună cu grupul de inițiativă a prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele de subscripție pe care au semnat aproximativ 27 000 de cetățeni. Astfel, în termen de 7 zile, CEC urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării candidatului.

După exercițiul de depunere a listelor, Ghimpu a declarat că PL a adunat, de fapt, circa 30 de mii de semnături, dar nu le-a prezentat pe toate, deoarece Codul Electoral prevede un număr maxim de 25 de mii. Acesta a afirmat că urma să prezinte listele mai devreme, dar au existat rețineri din cauza primarilor care trebuiau să aplice ștampilele.

„Celor care nu au structuri în teritoriu, desigur, le este foarte greu. Trebuie să ai structuri funcționale. Și vreau să spun că la noi au fost unele semnături au fost colectate chiar în prima seară, vineri. Totul era gata ieri,  dar ne-au reținut primarii. Noi eram gata în două zile. Politica nu se face doar pe internet, pe Facebook. Trebuie să ai susținere printre oameni. Dacă nu ai susținere lumea nu te votează și umbli cu o foaie până la Paște ca să strângi 15 sau 25 de mii de semnături”, a adăugat Ghimpu.

Marian Lupu, can­di­da­tul Par­ti­du­lui Demo­crat la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale din 30 octom­brie, este pri­mul care a reu­șit să strângă numă­rul nece­sar de sem­nă­turi pen­tru a fi înre­gis­trat la CEC. Demo­cra­ții au reu­șit această per­for­manță în doar 24 de ore de la apro­ba­rea gru­pu­lui de ini­ția­tivă și eli­be­ra­rea lis­te­lor de sub­scrip­ție.

Pen­tru a se putea înscrie în cursa elec­to­rală, can­di­da­ţii pen­tru fun­cţia de preşe­dinte al ţării au nevoie de cel puţin 15 mii de sem­nă­turi şi cel mult 25 de mii. Câte 600 de sem­nă­turi tre­buie să fie obţi­nute din cel puţin 18 rai­oane.