Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Discursuri electorale și simbolică…

(foto) Discursuri electorale și simbolică de partid în centrul capitalei, de Ziua Internațională a Muncii

Îmbrăcați în tricouri roșii și cu steagurile roșii ale Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în mâini, mii de persoane au mers în marș pe principala arteră a orașului până în fața Parlamentului, acolo unde a fost instalată o scenă de pe care liderii formațiunii au rostit discursuri politice, au lansat mesaje politice și au făcut agitație electorală în favoarea candidaților PSRM la fotoliul de primar al Chișinăului și cel de primar al mun. Bălți. Astfel a fost marcată Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii de șeful statului și PSRM, partid pe care l-a condus până a accede la șefia țării.

Abordați, unii dintre participanții la eveniment au declarat că au venit la Chișinău din propria dorință și că și-au achitat din surse financiare proprii costurile de deplasare, alții însă au recunoscut că au fost aduși organizat cu autobuze și microbuze de către primari sau membrii PSRM, iar transportul le-a fost oferit gratis. Totodată, în timp ce o parte din persoanele abordate au declarat că este o tradiție să participe în fiecare an de 1 mai la acest eveniment, pentru a sărbători Ziua Muncii, alții au declarat că scopul prezenții lor este să ceară  salarii și pensii mai mari, să schimbe clasa politică aflată la guvernare și să transforme R. Moldova într-o republică prezidențială. La manifestație a participat și un număr foarte mare de copii, care asemeni maturilor, au îmbrăcat haine de partid și purtat steagurile PSRM. Mulți dintre aceștia au evitat să spună cu cine au venit și dacă părinții și-au dat acordul. 

Pe scena instalată în centrul capitalei au ținut discursuri electorale șeful statului, Igor Dodon, lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, șeful fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, tot el candidatul PSRM la șefia Chișinăului și președintele organizației teritoriale din Bălți a partidului, Alexandru Usatîi, tot el candidat la fotoliul de primar al capitalei de nord a țării.

Aceștia au vorbit despre scopul de a tranforma statul într-o republică prezidențială, drept unică soluție pentru a schimba clasa politică de la guvernare, și au îndemnat electoratul să-și dea votul pentru candidații PSRM la alegerile din 20 mai, pentru ca ulterior, partidul să obțină victoria în scrutinul parlamentar care va avea loc în toamna anului curent.