Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert despre cererea R. Moldova…

Expert despre cererea R. Moldova la ONU de a retrage temporar de pe agendă subiectul privind trupele ruse din regiunea transnistreană: Ar putea fi o invitație la târg din partea R. Moldova către Rusia

La sfârșitul lunii august, curent, R. Moldova s-a adresat Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu solicitarea de a include subiectul privind retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale. Ulterior, discutarea acestui subiect a fost anulată pentru luna octombrie. ZdG a intrat în posesia unor documente care arată că la 20 octombrie curent, autoritățile R. Moldova au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să NU fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017. 

Analistul Oazu Nantoi este de părere că această decizie ar putea fi o invitație la târg din partea R. Moldova către Rusia.

 „În primul rând, ca să dezvoltăm ceea ce s-a spus  la acest subiect, se cere de constatat că diplomația rusă fost deranjată de inițiativa R. Moldova. Noi știm că această rezoluție care ar putea fi adoptată de Adunarea Generală a ONU, nu are o putere juridică, face parte mai mult așa, din războiul diplomatic.

De exemplu, la 27 martie 2014, Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție care a deranjat foarte mult Rusia, prin care nu s-a recunoscut legitimitatea așa-zisului referendum din Crimeea – 100 de țări au votat împotriva Rusiei, Rusia a fost susținută doar de 10 voturi, de niște țări marginale.

În cazul dat, retragerea acestei rezoluții, probabil – asta ar trebui de întrebat pe dl Galbur (Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, n.r.), dar probabil este o invitație la târg din partea R. Moldova, sau din partea dlui Plahotniuc pentru administrația de la Kremlin. Dar, înțelegeți, e o situație ingrată când trebuie să vorbesc despre ceea ce nu are nimic comun cu funcționarea statului”, a spus Nantoi.

La sfârșitul lunii august, reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru cerea retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, citând și un pasaj din declarația Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), adoptată în 1999, în care era salutată „obligaţia Federaţiei Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002″.

Totodată, la 22 septembrie curent,  Pavel Filip a ținut  un discurs în numele R. Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării ONU, unde a cerut ca subiectul legat de prezența militară rusă în R. Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.