(DOC) Persoana care a donat 300 mii de lei la PAS, condamnată pentru escrocherie. Sandu: este o „încercare disperată de discreditare”
În contul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi ajuns bani în valoare de 300 de mii de lei, virați de un oarecare Veaceslav Galoi, angajat al companiei Dufremol care aparține primarului de Orhei, Ilan Șor. Imediat după constatarea provinienței banilor, lidera PAS, Maia Sandu a inițiat procedura de returnare a banilor. Aceasta califică acțiunea drept o „încercare disperată de discreditare”, deoarece informația despre donația „dubioasă” a fost distribuită de unii bloggeri înainte ca partidul să afle despre suma respectivă.
„O nouă încercare disperată de discreditare, la fel de murdară ca celelalte mișcări pe care le-au făcut în această campanie.
Astăzi, pe contul PAS, a fost virată o sumă de bani de proveniență neclară de la o persoană despre care presa de investigație a scris că are probleme de integritate. Ciudat este că unii bloggeri au aflat despre donație înaintea noastră.
Imediat după constatarea provenienței banilor, am inițiat procedura de returnare a sumei primite. Nu avem nevoie de bani murdari. Vom cere cercetarea cazului de poliție și organele de resort.
Acțiunea disperată a făptașilor denotă frică și ne arată clar că ei nu au nicio limită de moralitate, corectitudine și legalitate.
Ne întrebăm ce alte fapte grave sunt dispuși să facă doar ca să-și salveze pielea”, a declarat Maia Sandu.
O persoană cu numele Veaceslav Galoi, a ajuns în atenția ZdG încă în 2008, când acesta apărea într-o serie de flagranturi organizate de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA, fiind persoana care oferea mita. Atunci, „victimele” sale susţineau că au fost ţinta unor provocări şi că Galoi acţiona în favoarea CCCEC. Serviciul de presă al CNA afirma că acesta nu este angajat al instituţiei. În acea perioadă, numele lui Veaceslav Galoi apare şi într-un dosar cu implicarea unor funcţionari din cadrul Oficiului Stării Civile Ungheni. ZdG a relatat, în 2008, despre acel dosar, care, într-un final, s-a dovedit a fi o înscenare cu participarea şi implicarea lui Galoi. Atunci, o tânără, Dorina Carapcevschi, angajată la OSC Ungheni, reţinută în flagrant şi declarată ulterior nevinovată, a pierdut sarcina din cauza şocului la care a fost supusă.
La sfârşit de martie 2014, Galoi a fost reţinut, în flagrant, în timp ce estorca 300 de euro de la un agent economic, prezentându-se ca fiind angajat al CNA. În iunie 2015 Curtea de Apel Chișinău pronunța o sentință de condamnare pe pe numele lui Galoi și a lui Mihail Grigoraş, fost procuror și avocat, într-un dosar de escrocherie. Galoi era condamnat la trei ani și 6 luni de detenție cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.
Pe numele lui Veaceslav Galoi mai există o sentință de condamnare, pronunțată încă în 2002 de către Judecătoria Călărași. Atunci însă, bărbatul a fost absolvit de pedeapsă prin amnistie.