Majoritatea procurorilor au semnat o declarație prin care afirmă că s-ar încerca instituirea unui „control politic” asupra instituției
Majoritatea procurorilor din R. Moldova, membri ai Asociației Procurorilor, au semnat o declarație publică adresată unor instituții europene în care reclamă „încercările insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic”. Mesajul vine după ce, recent, majoritatea parlamentară formată din PSRM și Blocul ACUM, dar nerecunoscută de PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat câteva modificări la legea cu privire la procuratură.
Documentul a fost semnat de către 612 procurori din numărul total de 637 procurori angajați în Procuratura R. Moldova.
Declarația însă a fost precedată de un mesaj anonim, distribuit pe rețelele de socializare, prin care se anunța că mai mulți acuzatori de stat nu și-ar fi dorit semnarea declarației.
Documentul este adresat Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a CoE, Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a CoE, Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL).
„Acest apel vine pe fundalul încercărilor insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic. Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Mai mult ca atât, este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac”, se menționează în declarație.
„Astăzi, suntem martori ai evenimentelor și acțiunilor prin care se urmărește reîntoarcerea Procuraturii sub influența și controlul politicului. Cunoaștem că evenimente politice de tentativă de atac asupra independenței justiției și magistraților, implicit procurorilor, au avut loc și în alte state, unde colegii noștri au fost activi în riposta lor față de aceste tentații politice. Afirmăm cu tărie că procurorii din Republica Moldova la fel nu își doresc derularea unor scenarii similare or, pentru valorile, independența și autonomia Procuraturii, atât de greu obținute, s-a muncit enorm”, mai scrie în declarația procurorilor, pe care o puteți citi integral, mai jos.
Documentul a fost făcut public la scurt timp după ce, pe rețelele de socializare a apărut un mesaj anonim, prin care un angajat al Procuraturii anunța că procurorilor li se propune să semneze o astfel de declarație.
„La noi în Procuratură s-a spus să semnăm pentru că nu dorim procuror străin, dar în text așa ceva nu se menționează nimic despre asta… Ni s-a sugerat să semnăm, astfel nu se știe ce poate fi. Dar să știți că în colectivul nostru, aproape toți susțin noul guvern”, se menționează în mesaj.
Solicitat de ZdG, Alexandru Cladco, președintele Asociației Procurorilor a menționat că nimeni nu a fost impus să semneze o asemenea declarație. „Nu a fost absolut nicio presiune. A fost o inițiativă din partea colegilor noștri, ținând cont și de practica colegilor din străinătate în situații analogice. Să ne amintim ce au făcut procurorii din România când s-au făcut presiuni. A fost o decizie spontană, luată de toți membrii Asociației, de toți procurorii în general. Absolut nimeni nu a fost impus. Textele, în general, au fost transmise de către colegii noștri din procuraturile teritoriale, specializate”, afirmă Cladco.
Întrebat dacă acum Procuratura este o instituție independentă politic, Alexandru Cladco a menționat:
-Desigur. Conform legii și conform statului pe care îl avem noi, noi suntem independenți. Procurorii sunt independenți, iar Procuratura este autonomă în cadrul autorității judecătorești.
-Dar în practică?
-Și în practică la fel.
Declarația procurorilor vine la câteva zile după ce Parlamentul, prin majoritatea PSRM – Blocul ACUM, nerecunoscută de către PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat mai multe modicări la legea cu privire la procuratură. Unul din puncte prevede posibilitatea ca în funcția de procuror general să poată fi numită o persoană care nu deține cetățenia R. Moldova. Un alt punct votat de Parlament se referă la modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor, care ar urma să aibă 19 și nu 12 membri, ca până acum.
Vedeți, mai jos, toate modificările la legea cu privire la procuratură. Acestea însă nu au intrat în vigoare, ele nefiind publicate în Monitorul Oficial, după ce, mai multe instituții ale statului NU recunosc legalitatea hotărârilor aprobate de Parlament după data de 7 iunie 2019.