Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Mai mulți deputați ai…

DOC Mai mulți deputați ai primului Parlament, coautori ai Constituției, recunosc Guvernul Sandu

Foto: parlamentul90.md

Mai mulți deputați ai primului Parlament al R. Moldova au emis o declarație prin care susțin că noul Parlament și Guvern sunt legale și legitime, în plină concordanță cu prevederile constituționale și a normelor dreptului internațional. Totodată, foștii deputați susțin că ultimele decizii ale Curții Constituționale sunt ilegale și se încadrează în procesul de uzurpare a puterii.

„Noi, deputaţi în Parlamentul Independenţei (1990-1994) cavaleri ai Ordinului Republicii, jurişti, semnatari şi votanţii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991, coautorii şi votanţii Constituţiei Republicii Moldova în prima lectură (19 martie 1993), adoptată ulterior în lectură finală la 29 iulie 1994, intrată în vigoare la 27 august 1994, susţinem şi recunoaştem legalitatea şi legitimitatea Parlamentului în exerciţiul mandatului şi toate actele din 21 martie şi 8 iunie şi în continuare, precum şi a Guvernului învestit la 8 iunie 2019 şi respectiv a tuturor actelor adoptate în exerciţiul mandatului”, se menționează în declarația deputaților din primul Parlament.

Foștii deputați susțin că ședința din 8 martie a Parlamentului, în cadrul căreia a fost învestit noul Guvern, se încadrează deplin în durata mandatului noului Legislativ, iar la 8 martie Guvernul Filip și-a încheiat mandatul.

Aceștia mai precizează că au fost comise mai multe încălcări de către Curtea Constituțională:

  1. CC a confundat data validării mandatelor deputaţilor 9 martie 2019, cu data constituirii Parlamentului nou ales 21 martie 2019, data începutului exerciţiului mandatului de 4 ani.
  2. Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova ţine de exclusiva competenţă a Parlamentului (art. 89 din Constituţie).
  3. Tot prin abuz şi depăşire a competenţelor Curtea a desemnat un Preşedinte interimar.

„Rămânând fideli şi devotaţi statului de drept şi democratic, supremaţiei Constituţiei AO „Parlamentul ’90” recunoaştem şi susţinem legalitatea şi legitimitatea actualului Parlament şi a Guvernului învestit, la ce chemăm întreaga societate şi a tuturor angajaţilor din instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile din republica Moldova”, susțin deputații primului Parlament. M

Foto: parlamentul90.md