Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Comisia de la Veneția…

DOC Comisia de la Veneția va organiza un schimb de opinii cu reprezentanții principalelor partide din R. Moldova

La solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Comisia de la Veneția urmează să se expună săptămâna viitoare cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Potrivit agendei revizuite, publicate pe site-ul instituției, avizul urmează a fi făcut public pe 21 iunie.

Subiectul cu privire la situația din R. Moldova figurează cu numărul 13 în agenda Comisiei de la Veneția.

Comisia este invitată să organizeze un schimb de opinii cu reprezentanții principalelor partidele politice ale Republicii Moldova, și să examineze, în vederea adoptării, proiectul (CDL (2019) 024) privind situația constituțională în Republica Moldova, cu referire specială la posibilitatea dizolvării parlamentului, redactat în baza comentariilor domnilor Dimitrov, Fredo, Holmøyvik și Tuori. Subcomisiile din Instituțiile democratice și bazinul mediteranean vor examina acest proiect de aviz la întrunirea comună din 20 iunie 2019”, se menționează în agenda Comisiei de la Veneția.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.