Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Ce prevede noua înțelegere…

DOC Ce prevede noua înțelegere ACUM-PSRM

Noua înțelegere semnată de către reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și cei ai blocului ACUM, format din Platforma Da și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) vizează mai multe domenii din politica internă și externă.

„Prezenta înțelegere politică este încheiată în scopul respectării unor angajamente democratice comune, care asiguri susținerea și stabilitatea actualei guvernări de către majoritatea parlamentară”, este menționat în documentul compus din 15 pagini.

Astfel, conform acordului, părțile s-au angajat să nu accepte traseismul politic, alianțe cu celelalte două formațiuni din Parlament, dar și să consulte „reformele majore” cu societatea civilă și experți.

În document sunt stabilite mai multe acțiuni pentru domenii ca: justiție, economie, alegerile din 20 octombrie, sănătate, protecție socială, educație, cultură, cercetare, tineret și sport, agricultură, protecția mediului, mass-media, integrare europeană, diasporă, securitate și parteneriate strategice, drepturile omului și societate civilă.

Printre altele, semnatarii insistă pe modificarea Constituției în vederea excluderii prezumției caracterului licit al proprietății pentru demnitarii și funcționarii publici, precum și pe abținerea de la atacuri la persoană în cadrul alegerilor locale. La fel, este menționată implementarea consecventă a Acordului de Asociere.

Înțelegerea a fost semnată de către Ion Ceban, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, care sunt vicepreședinți ai Parlamentului și reprezentanți ai celor trei fracțiuni, precum și de premierul Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi și președintele Igor Dodon.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, înțelegerea nu conține anexe secrete.

PSRM și blocul ACUM au semnat primul acord de înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară la 8 iunie. 

Foto: Gaik Vartanean, parlament.md