Avizul integral al Comisiei de la Veneția: instabilitatea a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii între PDM și CC
Comisia de la Veneția a publicat Avizul integral, adoptat la 21 iunie în privința R. Moldova, pe subiectul hotărârilor Curții Constituționale pronunțate între 7-9 iunie.
„În cazul de față, drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul (cinci) și de viteza extremă și chiar de graba (o zi sau două zile în weekend) cu care Curtea a decis aceste cazuri sensibile care au repercusiuni potențial foarte importante asupra instituțiilor statului. Nu a fost prezent nici un reprezentant al președintelui sau al parlamentului (părțile pârâte) și nu există niciun indiciu că li s-a dat posibilitatea de a-și prezenta argumentele ca răspuns la cele conținute în cereri. Curtea Constituțională a Moldovei a informat Comisia că „la 8 și 9 iunie nu au fost invitați reprezentanți ai parlamentului, deoarece Parlamentul nu a fost stabilit încă în conformitate cu Constituția”.
Cu toate acestea, Parlamentul a fost dizolvat numai de Pavel Filip la 9 iunie; în plus, trei dintre membrii săi au fost considerați ca fiind în fața Curții Constituționale.
În opinia Comisiei, chiar dacă ei și președintele ar fi avut în mod oficial posibilitatea de a participa la audieri sau de a prezenta argumente scrise, nu ar fi fost posibil ca aceștia să-și pregătească argumente substanțiale în cinci astfel de cazuri într-un termen de sfârșit de săptămână.
Potrivit Comisiei, criza politică și instabilitatea au fost cauzate de acțiunea coordonată la „viteza luminii” a PDM și Curtea Constituțională din 7 iunie.
„Cele cinci cereri, toate depuse de aceiași reprezentanți ai Partidului Democrat, au urmat o strategie clară; instituțiile respondente nu au dispus de timp și posibilități suficiente pentru a contracara această strategie.
Mai mult decât atât, nimic nu sugerează că situația din țara respectivă era de urgență: în timp ce singurul argument al Curții de a justifica deciziile sale imediate a fost expirarea termenului de trei luni pentru formarea guvernului și necesitatea pentru a preveni paralizia instituțiilor de stat, evoluțiile din parlament au sugerat, dimpotrivă, că timpul suplimentar ar conduce la soluționarea crizei.
Într-adevăr, criza s-a accentuat și instabilitatea a fost cauzată mai degrabă de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”, concluzionează experții Comisiei de la Veneția.
La 21 iunie, după ce a studiat recentele decizii ale Curții Constituționale, experții Comisiei de la Veneția a constatat că în R. Moldova nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului în perioada 7-8 iunie, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.