Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Direcţia Nr.5 din cadrul Inspectoratului…

Direcţia Nr.5 din cadrul Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată

captură ecran

Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost desfiinţată. Un decret în acest sens a fost semnat astăzi, 26 iulie, de către ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Năstase, această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, fiind instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună fostei guvernări.

„În urma unor investigații jurnalistice a fost dezvăluită o amplă operațiune de interceptări și filare a unor activiști civici, jurnaliști și oameni simpli. Un regim criminal ne-a făcut să ne deprindem cu frica, să ne uităm în jur când avem o părere. Am făcut un demers către Harunjen în care îi solicitam să dispună efectuarea unor investigații ample cu privire la respectarea de către procurori a drepturilor persoanelor interceptate, de a fi informate despre supunerea la aceste măsuri speciale de investigații”, a afirmat Andrei Năstase.

Ministrul a oferit niște cifre potrivit cărora, de la 1 ianuarie 2017 până pe 8 iulie 2019, angajații din cadrul Direcției a 5-a au efectuat 28.958 operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal.

„Nu au fost niciun fel de demersuri și rapoarte care să justificce necesitatea acestor operațiuni. Este o încălcare a perevderilor legislației. Au fost inițiate anchete de serviciu. Un capitol ruşinos în istoria acestei instituţii se încheie o dată şi pentru totdeauna. De azi înainte toate structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne trebuie să lucreze doar pentru oameni şi nu împotriva lor ”, a declarat Năstase.

Ministrul a refuzat să răspundă la întrebarea ce se va întâmpla cu oamenii angajați în această direcție după desfiinţarea ei.