Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat PSRM: Numirea în funcții…

Deputat PSRM: Numirea în funcții a nașilor, concubinelor, fostelor soții nu a știrbit din imaginea unor instituții?

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că nu înțelege „etichetările” unor colegi care au declarat că desemnarea în funcția de judecător și alegerea lui Vladimir Țurcan, exponent al PSRM, președinte al Curții Constituționale (CC) „știrbește și mai mult încrederea în instituție”.

Socialistul insinuează că reprezentanții formațiunii sale au susținut candidaturile propuse de blocul ACUM.

„Interesant, dar când toți 35 de exponenți ai PSRM au votat pentru învestirea Guvernului, acest fapt nu a fost unul grav, știrbind și mai mult încrederea în instituție? Dar poate numirea în calitate de secretari de stat, adjuncți, interimari și alți șefușori pe nanași, cumătri, concubine, foste soții nu a știrbit deloc din imaginea acestor instituții?”, a scris deputatul pe pagian sa de Facebook, adăugând că este mândru că face parte dintr-o echipă consolidată.

Bolea precizează că are „deplină încredere” în profesionalismul noilor judecători constituționali, iar Vladimir Țurcan „va întoarce încrederea cetățenilor în această importantă instituție din statul nostru”

Reacția acestuia vine după ce mai mulți reprezentanți ai blocului ACUM s-au arătat nemulțumiți de faptul că Țurcan a fost ales președinte al CC.

Maia Sandu a solicitat ca fiecare membru al CC să facă publică opțiunea de vot, deși procedura este secretă.

Deputatul ACUM Octavian Țîcu susține poziția șefei Guvernului și repetă că „orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă”.

Iurie Reniță și-a exprimat regretul și a scris pe pagina sa de Facebook că „ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o adevărată rușine și o decepție totală. Să tragă concluziile de rigoare și să suporte consecințele cei care umblă cu plocoane pe la Palatul Sultănesc”.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.