Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decretul lui Filip, publicat în…

Decretul lui Filip, publicat în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă cu decretele lui Dodon

Foto: realitatea.md

În ediția de astăzi a Monitorului Oficial a fost publicat decretul președintelui interimar Pavel Filip, prin care a fost dizolvat Parlamentul de legislatura a X-a și prin care a fost stabilită data alegerilor anticipate.

În Monitor nu au fost publicate însă celelalte decrete semnate în acest weekend de președintele Igor Dodon prin care a fost învestit un nou Guvern în frunte cu Maia Sandu.

Am apelat la mai multe numere de telefon publicate pe site-ul Monitorului Oficial pentru a obține o reacție în acest sens, doar că angajații instituției nu au vrut să ne răspundă la întrebări.

Am apelat mai întâi la numărul de telefon al Secretarului executiv. La telefon ne-a răspuns un bărbat care a refuzat să se prezinte și să discute cu reporterii ZdG, menționând că a ridicat întâmplător telefonul. Am apelat ulterior la numărul de telefon al redactorului, care a declarat că nu vrea să discute cu presa pentru că jurnaliștii interpretează. Editorul publicației, la rândul său, a declarat că nu este împuternicit să discute cu noi, și ne-a redirecționat la secretarul general, care nu a răspuns însă la apelurile noastre.

În seara zilei de vineri, 7 iunie 2019, Curtea Constituțională, controlată de exponenți ai PDM, a declarat că orice acțiuni ale Parlamentului sunt ilegale, invocând că, potrivit legii, termenul de trei luni în care urma să fie format Guvernul a expirat la 7 iunie.

Totuși, sâmbătă, 8 iunie, coaliția formată din PSRM și Blocul ACUM, inițial, a votat-o pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker. Ulterior, după consultarea cu fracțiunile parlamentare ale PSRM și ale Blocului ACUM, Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

La scurt timp, sesizată de democrați, Curtea Constituțională a decis în mod operativ, fără a vedea actele aprobate de Parlament, că activitatea acestuia ar fi ilegală, la fel și alegerea noului Guvern și a speakerului. Ulterior, din nou la sesizarea deputaților democrați, Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon, iar Pavel Filip, asigurând interimatul funcției, a dizolvat Parlamentului și a declarat că la 6 septembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Foto: realitatea.md