Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia Curții Constituționale: „Președintele poate…

Decizia Curții Constituționale: „Președintele poate refuza o singură dată candidatura la funcția vacantă de ministru”

Magistrații Curții Constituționale au examinat astăzi, 24 ianuarie, sesizarea făcută de către Partidul Liberal privind atribuțiile președintelui și premierului în caz de remanieri guvernamentale.

Sesizarea a fost depusă pe data de 10 ianuarie. Atunci, PL a declarat că articolul 98 din Constituția R. Moldova, privind numirea unor membri ai Guvernului, nu este clar explicat, de aceea este nevoie de o interpretare explicită care să spună clar când și cum poate președintele să respingă o candidatură.

Inițiativa vine după ce Anatol Șalaru a fost demis, la cererea PL, din funcția de ministru al Apărării, iar acum aceștia vor să înainteze o altă candidatură – cea a lui Valeriu Munteanu – pe care președintele Igor Dodon ar putea să nu o accepte.

„Această problemă duce la divizarea puterii între șeful statului și premierul. Curtea Constituțională recomandă, pentru evitarea blocajelor instituționale, ca cele două părți să lucreze împreună. Președintele nu poartă nicio responsabilitate politică pentru activitatea guvernului și este obligat să numească guvernul, care a primit votul de încredere a Parlamentului, fie că este sau nu de acord cu acest lucru. Voința politică a președintelui nu poate anula competențele premierului”, au declarat magistrații Curții Constituționale.

De asemenea, ei au subliniat faptul că, odată cu depunerea jurământului, șeful statului își asumă obligația de „loialitate constituțională”. „Jurământul nu este un act formal sau unul simbolic, ci are o valoare juridică și prin urmare, cu efecte constituționale”, a menționat Alexandru Tănase, președintele Curții.

„Președintele are un rol primar în numirea și revocarea miniștrilor. Prin urmare, președintele poate refuza o singură dată, motivat, propunerea premierului. Refuzul de numire a unui ministru urmează să fie depus în termen de 14 zile. Ulterior, premierul poate reitera candidatura sau numi o altă persoană în funcția de ministru, pe care președintele trebuie să o desemneze. Hotărârea Curții este irevocabilă și intră în vigoare în momentul pronunțării”, au anunțat magistrații.

Reprezentanții Partidului Liberal s-au arătat mulțumiți de decizia Curții Constituționale. „Salutăm această hotărâre. Va urma un comunicat de presă al PL în care ne vom expune. Sperăm ca această hotărâre să aducă mai multă claritate șefului statului, iar el să înțeleagă care-i sunt atribuțiile”, au declarat liberalii. De asemenea, aceștia au anunțat că Valeriu Munteanu, actualul ministrul al Mediului, rămâne candidatul la funcția de ministru al Apărării. „Nu ar fi de mirare dacă Igor Dodon va respinge această candidatură, iar dacă refuzul lui nu va fi unul justificat noi ne vom menține poziția”, susțin reprezentanții PL.