Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CV-ul și averea potențialului procuror…

CV-ul și averea potențialului procuror general interimar

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă

UPDATE: Procurorul Dumitru Robu, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, este candidatul pentru funcția de procuror general interimar susținut de fracțiunile ACUM și PSRM. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat ieri, 29 iulie, de către Alexandr Slusari, Igor Grosu și socialistul Vlad Bătrâncea, iar astăzi, 30 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a întocmit un raport pozitiv referitor la candidatura lu Dumitru Robu.

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, în cadrul căreia a fost aprobat raportul privind candidatura lui Dumitru Robu nu a fost fost anunțată în prealabil pe site-ul Parlamentului.

Candidatura acestuia urmează a fi supusă votului Parlamentului.

Printre pretendenții la fotoliul de intrimar la PG s-au numărat, inclusiv, fostul șef PA, Viorel Morari, șeful unității de stat de drept la Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturile omului, Ghenadie Barbă, avocatul Anatolie Istrate și procurorul în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, Viorel Radețchi.

Potrivit membrului Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vladimir Țurcanu, s-a decis ca fiecare fracțiune din Parlament să-și exprime poziția față de cei nouă candidați și să-și exprime susținerea pentru unul dintre aceștia prin formularea unui proiect legislativ privind examinarea candidaturii agreate în plenul Parlamentului.

Dumitru Robu este adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018, după ce anterior, timp de aproape doi ani a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general Eduard Harunjen cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III.

Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia, la etapa inițială, se afla dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați fostul primar Dorin Chirtoacă, ex-primarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, ex-șeful Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”).

Declarația de avere și interese pentru 2018, depusă de Dumitru Robu la ANI:

Desemnarea candidatului pentru fotoliul de interimar al PG este o procedură nouă, introdusă în legislație la 19 iulie, și presupune că în termen de trei zile după ce eșuează desemnarea unui candidat de către CSP, Parlamentul este cel care propune președintelui țării o candidatură.

Foto antet: Youtube