Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC-ul a fost obligat să…

CEC-ul a fost obligat să organizeze referendumul republican pentru care au semnat 400.000 de cetăţeni?!

Curtea de Apel a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, curent, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulat înregistrarea grupului de iniţiativă.

Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400.000 de cetăţeni ai R. Moldova. Verdictul a fost anunţat cu puţin timp în urmă şi este cu drept de atac.

Amintim că la 7 aprilie, curent, mem­brii Plat­for­mei Civice „Dem­ni­tate şi Ade­văr” (DA) au acţio­nat în jude­cată Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală (CEC), după ce CEC a res­pins pro­pu­ne­rea de orga­ni­zare a refe­ren­du­mu­lui repu­bli­can pen­tru modi­fi­ca­rea Con­sti­tu­ţiei. Mem­brii gru­pu­lui de ini­ţi­a­tivă au anu­nţat că vor merge până la Cur­tea Euro­peană pen­tru Drep­tu­rile Omu­lui, dar şi că în urmă­to­rul timp vor relua pro­tes­tele.

Repre­zen­tanţii Biro­u­lui exe­cu­tiv al gru­pu­lui de ini­ţi­a­tivă civică con­si­deră că deci­zia CEC este una ile­gală şi că la mij­loc ar sta inte­re­sele poli­tice. Lide­rul plat­for­mei, Andrei Năs­tase, a anu­nţat că a depus o cerere la Cur­tea de Apel în acest sens. „CEC a inter­pre­tat în mod fra­u­du­los pre­ve­de­rile con­sti­tu­ţio­nale, în pofida fap­tu­lui că în tex­tul Con­sti­tu­ţiei nu se regă­seşte cifra de 360 de mii de sem­nă­turi, dar cifra de 200 de mii. În aceste împre­ju­rări, soli­ci­tăm anu­la­rea hotă­rârii CEC din 30 mar­tie 2016”, a decla­rat lide­rul Plat­for­mei „DA”, Andrei Năs­tase.

Amin­tim că, Iurie Cio­can, președintele CEC, audiat de Par­la­ment, a decla­rat că, potri­vit Con­sti­tu­ţiei, tre­bu­iau colec­tate câte 20 de mii de sem­nă­turi din cel puţin jumă­tate din numă­rul total al rai­oa­ne­lor. Potri­vit lui Cio­can, alt­fel deci­zia CEC risca să fie decla­rată necon­sti­tu­ţio­nală.

Repre­zen­tanţii CEC au vali­dat cele peste 400 de mii de sem­nă­turi pre­zen­tate de către gru­pul de ini­ţi­a­tivă, dar şi-au moti­vat deci­zia prin fap­tul că nu s-au res­pec­tat toate cerinţele con­sti­tu­ţio­nale, în speţă pre­ve­de­rile arti­co­lu­lui 141 din legea supremă, care pre­vede că cetă­ţe­nii „care ini­ţi­ază revi­zu­i­rea Con­sti­tu­ţiei tre­buie să pro­vină din cel puţin jumă­tate din uni­tă­ţile administrativ-teritoriale de nive­lul doi, iar în fie­care din ele tre­buie să fie înre­gis­trate cel puţin 20.000 de sem­nă­turi în spri­ji­nul aces­tei ini­ţi­a­tive”.

„Con­si­der că deci­zia Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale nu este corectă din mai multe puncte de vedere. În pri­mul rând, să admi­tem, nu spun o sută de pro­cente, dar admi­tem că s-a res­pec­tat buchia legii, dar nu s-a res­pec­tat spi­ri­tul legii, ceea ce este în cazul dat mai impor­tant, pen­tru că 400 de mii de per­soane şi-au expri­mat voinţa lor. Este opi­nia mea. Un lucru tre­buie înţe­les. Nică­ieri nu este sti­pu­lat exact. Atunci când au fost intro­duse modi­fi­că­rile con­sti­tu­ţio­nale, R. Mol­dova era împă­rţită în 2 uni­tăţi administrativ-teritoriale, 9 judeţe şi un muni­ci­piu. Legea, res­pec­tiv, pre­ve­dea ca sem­nă­tu­rile să pro­vină din jumă­tate din uni­tă­ţile administrativ-teritoriale. Atât. Acum s-a tre­cut la rai­oane. Sunt 37 şi este o dife­renţă enormă. Nu s-au luat în cal­cul modi­fi­că­rie pri­vind orga­ni­za­rea teri­to­ri­ală. Mai mult, în Con­sti­tu­ţie se sti­pu­lează că revi­zu­i­rea poate fi ini­ţi­ată de 200 de mii de cetă­ţeni cu drept de vot şi nu de 360 de mii, cum a afir­mat CEC-ul. Cred că au drep­tul să meargă şi la CtEDO”, a menţio­nat Nico­lae Osmo­chescu, doc­tor în drept şi fost jude­că­tor al Curţii Con­sti­tu­ţio­nale.

Pro­iec­tul de modi­fi­care a Con­sti­tu­ţiei a fost depus la CEC de mem­brii Plat­for­mei „Dem­ni­tate şi Ade­văr” la 5 noiem­brie 2015.