Ce urmează pentru Moldova? Trei analiști politici vorbesc despre posibile scenarii
Ziarul de Gardă a solicitat opinia a trei analiști politici, rugându-i să schițeze câteva posibile scenarii de evoluție a evenimentelor de pe arena politică din R. Moldova după evenimentele din acest weekend.
Analistul politic Igor Boțan consideră că există un singur scenariu și anume ca guvernele statelor străine să recunoască noul Guvern sau să nu-l recunoască. Acesta nu crede că PDM va da înapoi de bună voie, la fel, cum nu poate admite că majoritatea constituită în Parlament va recunoaște că Parlamentul a fost dizolvat. „Deci, soluția este ca partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să ia atitudine față de ce se întâmplă aici, altminteri nu-mi imaginez cum se vor desfășura aceste alegeri care sunt programate de PDM pentru data de 6 septembrie. Trebuie cumva să fie recunoscute de comunitatea internațională, deci lucrurile abia urmează să se desfășoare, dar cred că până la sfârșitul săptămânii viitoare vom ști cu exactitate”, crede Boțan.
Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice, consideră că protestul de duminică al PDM s-a rezumat la sloganul „Țara nu se vinde”- ceea ce reprezintă, în viziunea ei, o cheiță de persuadare, cu o similitudine între „Nu se vinde țara” și „Nu se vinde țara părintească”. „Aici chiar joacă perfect pentru publicul nepregătit și afectiv. Deci la nivel de emoție, se joacă foarte bine”, susține Peru.
Drept soluție pentru cele întâmplate, aceasta consideră că este foarte important ca reprezentanții cancelariilor occidentale să recunoască unul din cele două guverne: Sandu sau Filip, ca să nu ne pomenim cu o dualitate a puterii în stat. „Ceea ce se întâmplă este un fenomen inedit. Avem un fenomen hibrid, suprapunându-se factorul geopolitic cu factorul oligarhiei”. „Sandu acum va fi învinuită de simpatizanții PD-ului de faptul că face jocul Rusiei, iar între timp simpatizanții Maiei Sandu înțeleg că ea a făcut acest gest pentru a scăpa Moldova de influența puterii lui Plahotniuc. Este o simbioză, și iată aici se vor face manipulările”, constată experta.
Aceasta se arată îngrijorată că ar putea să se repete scenariul din 7 aprilie 2009 pentru „că uneori văd elemente de similitudini”.
Analistul politic, Anatol Țărănu, susține că R. Moldova a intrat într-o criză politică din care nu este o ieșire simplă. Cu toate acestea, analistul presupune câteva scenarii, iar „unul dintre acestea ar fi alegerile anticipate”. Țăranu consideră că trebuie să se manifeste factorul extern și că nu exclude o tentativă de mobilizare a susținătorilor actualei coaliții de guvernare ACUM – PSRM.
„De activismul acestor susținători depinde în mare măsură evoluția de mai departe a evenimentelor și unul din scenariile posibile ar fi declanșarea violențelor; un fel de Maidan moldovenesc, ceea ce nu poate fi exclus, fiindcă o confruntare ar putea să atingă cote majore și atunci ne putem trezi cu o manifestare a violențelor în stradă și cu niște consecințe imprevizibile”, susține Țăranu. Totodată, analistul sugerează că formațiunile trebuie să caute un compromis în acceptarea alegerilor anticipate drept soluție, „dar în condițiile când aceste alegeri se vor desfășura în anumite condiții și anume e necesară o masă rotundă pentru a determina condițiile desfășurării acestor alegeri care ar garanta caracterul lor liber”.