Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spun politicienii din R.…

Ce spun politicienii din R. Moldova despre decizia instanței de a nu valida mandatul de primar al lui Năstase

La mai mult de două săptămâni de când Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a stabilit că „legalitatea alegerilor locale noi nu se confirmă”. Andrei Năstase a anunțat că o va contesta în cel mai scurt timp la Curtea de Apel Chișinău. Au venit și primele reacții din partea unor politicieni.

Partidul Democrat din R. Moldova anunță că așteaptă să fie publicată motivarea deciziei, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari, a scris în această dimineață că „PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii”.

„Oligarhia a înlocuit DEMOCRAȚIA și asta nu acum dragi prieteni, dar atunci când unii patrioți strigau, soluția este demisia lui Chirtoacă, crezând în justiția lui Vlad Plahotniuc, nu în omul Dorin Chirtoacă și în voturile date lui pentru trei mandate”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal din R. Moldova.

„Dupa ce a furat tot ce a putut, pana si sufletul deputatilor, procurorulor, judecatorilor s.a., vrea sa fure votul nostru, al fiecaruia dintre noi”, a scris fostul edil mal capitalei, Dorin Chirtoacă, cu referire la decizia instanței de a nu valida alegerile locale noi.

Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, liderul PArtidului Popular European din R. Moldova, consideră că „orașul Chișinău trebuie condus de o persoană aleasă de cetățeni”. În acest context, sper ca „actul justiției să se realizeze în ultimă instanță, iar magistrații să aibă o decizie bine fundamentată în spiritul legii și pornind de la voința cetățenilor”.

Deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu, spune că nu a crezut până-n ultimul moment că „Plahotniuc va îndrăzni să-și pună în practică planul diabolic”.

„Decizie surprinzătoare a instanței de judecată și incorectă în raport cu mine”, a fost reacția socialistului Ion Ceban după ce Judecătoria Chișinău nu a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din capitală.

Ilian Cașu, consilier municipal din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”  consideră că instanța de judecată a executat un ordin politic de la sediul PD”.

Constantin Codreanu, candidat în turul I la alegerile locale noi din Chișinău, spune că singura soluție în contextul invalidării alegerilor locale noi din capitală sunt protestele. „Regimul Plahotniuc-Dodon este o tumoare cancerigenă pe trupul democrației din cel de-al doilea stat românesc”, a scris Constantin Codreanu pe pagina sa de Facebook.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

La două săptămâni și două zile de când a fost ales primar al capitalei, ieri, 19 iunie, instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată marți seara de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. În hotărâre e menționat că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”. Andrei Năstase a anunțat că o va contesta în cel mai scurt timp la Curtea de Apel Chișinău.