Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu: „soluții juridice sunt puține…

Candu: „soluții juridice sunt puține sau nu sunt deloc”. PDM invită partidele la discuții

Sursa: privesc.eu

Vicepreședintele PDM, Andrian Candu, susține că soluții juridice, pentru deblocarea crizei politce actuale, sunt foarte puține sau nu sunt deloc, de aceea PDM face apel către toate fracțiunile politce din Parlament pentru a se așeza la masa de discuții.

„Pentru funcționarii statului, deciziile CC și Constituția sunt legi și dacă nu le îndeplinesc, pot fi sancționați”, a declarat Candu, care a mai precizat că pe parcursul istoriei R. Moldova au existat mai multe decizii ale Curții Constituționale care au fost criticate, „dar până la urmă”, au fost respectate.

„Asta este legea. Dacă suntem oameni ai legii, dacă vrem să construim un stat de drept, trebuie să respectăm Constituția și deciziile CC. Deciziile CC nu se revizuiesc, nu pot fi anulate și din acest considerent suntem în acest blocaj juridic”, a opinat Andrian Candu.

După discuțiile cu ambasadorii externi ai R. Moldova acreditați la Chișinău, Andrian Candu a venit cu apelul la „calm” și la „respectarea statului de drept” către toți actorii politici.

Și dacă nouă ni se recomandă și ni se solicită să respectăm lege ași statul de drept, atunci suntemobligai să respectăm legea care este, ne place sau nu ne place”, a opinat vicepreședintele PDM, care a lansat o invitație la discuții pentru fracțiunile PSRM și ale Blocului ACUM. Potrivit lui Candu, la discuții nu va participa liderul Partidului, „ca să nu se creeze prea multe emoții”, iar echipa va fi condusă de vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari.

Andrian Candu a negat orice speculații cu privire la dechiderea de dosare penale în privința șefului statului sau a deputaților. Cu privire la afirmațiile lui Igor Dodon precum că Plahotniuc ar avea trei scenarii în privința sa, inclusiv lichidarea fizică, Candu a recomandat șefului statului să fie mai responsabil în declarații.

„Dacă președintele R. Moldova se face vinovat de ceva, nu este rolul politicului să se expună. Sunt organele de drept”, a invocat Candu.

Cu referire la manifestația de ieri, Andrian Candu a declarat că „pentru prima dată am văzut un val de omoție pozitivă pentru mesajele care venea de pe scenă”. Cu referire la existența unor imagini care nu ar avantaja protestul PDM, acesta a declarat că ar fi vorba despre cazuri individuale.

Atât Uniunea Europeană, cât și Federația Rusă au anunțat că sunt pregătite să colaboreze cu noul Guvern.

Weekend-ul din 7-9 iunie 2019 ar putea rămâne drept una dintre cele mai importante perioade din istoria R. Moldova.

Sursa: privesc.eu