Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Când vom afla noua componență…

Când vom afla noua componență a Curții Constituționale? Ce răspund deputații Slusari și Batrîncea

Sursă foto: tvrmoldova.md

Deputații din majoritatea parlamentară refuză să precizeze când Curtea Constituțională (CC) va avea noi judecători.

Președintele fracțiunii ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, și șeful fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, au răspuns evaziv, menționând că cetățenii au alte preocupări, care țin mai mult de aspectele sociale și economice.

Totuși, ei au precizat că noua componență a Înaltei Curți nu va fi cunoscută cel puțin până la 13 august, când urmează să aibă loc următoarea sesiune extraordinară a Parlamentului de legislatura a X-a.

„Vă promitem că nu vor mai fi membri sau activiști de partid. Ne interesează mai mult conținutul decât forma”, au declarat deputații din coaliția ACUM-PSRM în cadrul ediției din 2 august a emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Întrebați, dacă unele decizii ar putea fi revizuite, cum ar fi cele privind fi modalitatea de alegere a președintelui R. Moldova sau sistemul electoral pentru următorii patru ani, aleșii au subliniat că „nu va mai fi ca deputații să dea indicații judecătorilor CC”.

La 30 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan la funcția de judecători ai CC.

La 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități i-a selectat pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe nemulțumiri privind cei doi candidați, iar unii deputați au declarat că nu-i vor vota.

Guvernul urmează să selecteze doi candidați pentru CC la 6 august. La concurs s-au înscris 24 de pretendenți.

Sursă foto: tvrmoldova.md