Analiștii politici, despre sinceritatea intențiilor PDM și PSRM de a forma o coaliție cu Blocul ACUM
Deși Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democraților (PDM) și-au făcut publică intenția de a negocia cu Blocul ACUM pentru crearea unei majorități parlamentare, în opinia analiștilor politici, cel mai probabil, o alianță va fi creată, de fapt, între PSRM și PDM, chiar dacă cele două partide nu au făcut publică încă nicio declarație despre o eventuală negociere.
După ce Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat că nu-și dorește alegeri anticipate și i-a invitat la sediul PSRM pe cei doi co-președinți ai Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Săptămâna trecută și Partidul Democrat din Moldova i-a invitat pe liderii Blocului ACUM la discuții, doar că aceștia au refuzat, menționând că nu vor face o coaliție cu „hoții”.
Analistul politic, Anatol Țăranu, afirmă că cea mai probabilă coaliție majoritară în viitorul Parlament ar fi între PSRM și PDM, dar cea mai eficientă alianță ar fi de centru-dreapta, între Blocul ACUM și PDM, ceea ce ar asigura continuarea cursului european.
„Adresarea PDM și PSRM către Blocul ACUM este absolut logică. Blocul ACUM și-a etalat din timp poziția, care este una dificitară, astfel, atât PDM, cât și PSRM, sunt cointeresați să agraveze această situație în care se află deputații Blocului în prezent”, în opinia analistului, aceasta ar fi partea invizibilă a lucrurilor.
Potrivit expertului în politică, Ion Tăbârță, de la IDIS „Viitorul”, invitațiile din partea partidelor PDM și PSRM în adresa Blocului ACUM, sunt niște mișcări tactice și sincronizate.
„Este o încercare de a explica opiniei publice, în special partenerilor externi, că PDM și PSRM sunt impuși să facă o alianță, pentru cetățeni, pentru Pro Moldova și pentru echilibristică geopolitică. Cea mai eficientă coaliție ar fi o coaliție cu participarea Blocului ACUM, problema este că ei sunt insuficienți, prin urmare, o alianță cu PSRM se exclude din start, iar cu PDM… am mai avut o alianță între PLDM și PDM, știm cu ce s-a soldat acea coaliție”, susține Tăbârță.
Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, susține că propunerile în adresa Blocului ACUM reprezintă o camuflare a cartelului politic PDM și PSRM, iar pentru a-l camufla, ei încearcă să asfixieze în îmbrățișări Blocul ACUM.
„Cea mai bună coaliție pentru Moldova este în interesul cetățenilor, iar cetățenii au votat așa cum au votat. Am văzut mulți cetățeni care acceptă formula: toți sunt hoți, dar sunt hoți care se împart cu noi. Faptul că există un segment larg în societate care acceptă o astfel de formulă, ne spune despre calitatea societății noastre. Dacă vorbim despre viitoarea guvernare, această guvernare trebuie să fie o proiecție a votului alegătorilor și acest lucru este foarte important să fie înțeles”, a menționat Igor Boțan.
Pe 9 martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, inclusiv mandatele celor 101 deputați. În aceeași zi, Președintele Igor Dodon, a declarat că urmează să convoace ședința de constituire a noii Legislaturi până pe 25-26 martie.