Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Adriana Bețișor: Nu există nicio…

Adriana Bețișor: Nu există nicio imixtiune a politicului pe dosar

Procurora Adriana Bețișor a declarat că prelungirea termenului de arest pe numele lui Vlad Filat este o necesitate pentru desfășurarea anchetei, deoarece politicianul ar putea să influențeze martorii pe dosar.

„Nu am să vin cu foarte multe detalii reieșind din faptul că ședința are un caracter închis și secret. Vreau doar să punctez despre potențialele influențări asupra martorilor care urmează a fi audiați pe caz, ceea ce a fost confirmat și adus în fața instanței de judecată ca dovadă. Ar putea fi și unele deteriorări sau influențări față de alți coparticipanți care sunt în proces de identificare. Acestea ar fi temeiurile prelungirii arestului, plus alte aspecte care, reieșind din caracterul secret, nu vreau să vin cu unele divulgări.”

Referitor la decizia reținutului de a intra în greva foamei, Adriana Bețișor a declarat că acest lucru este regretabil, dar este un drept asumat al politicianului. „Instituția care supraveghează executarea arestului îl ține într-un mod foarte riguros de supraveghere. Alte comentarii chiar nu pot să fac.”

Procurora a declarat că nu există nicio imixtiune politică în activitate procurorilor pe caz. „Dacă vom atesta niște pericole pentru desfășurarea normală a anchetei, atunci vom reacționa în modul corespunzător..

Procurora a mai menționat că nu a făcut nicio interdicție Avocatului Poporului pentru a accede în penetenciar: „Nu am primit nicio solicitare din partea reprezentanților Ombdusmanului pentru a merge să viziteze care sunt condițiile de detenție, dar reiterez că nu am făcut nicio interdicție.”

Bețișor a precizat că fostul premier a depus o cerere de examinare a demersului în lipsa sa, dar nu a prezentat un certificat care să ateste că este în imposibilitatea de a se prezenta în ședință.

Procurora nu a dorit să comenteze declarațiile fostului procuror municipal Ion Diacov referitor la lipsa de experiență pentru a instrumenta dosarul Filat: „Nu vreau să comentez sub nicio formă, reieșind din bunul simț față de vârstă și statul dumnealui. Ceea ce a spus îl privește. Mai mult decât atât, s-au intensificat acuzațiile în presă în privința mea, chiar nu mă destabilizează, pot să o facă. Pentru mine a fost ciudat că, din declarațiile martorilor pe acest dosar, s-a atestat că din o parte din banii suspecți sunt finanțate multe site-uri care fac asemenea  atacuri mediatice în privința mea.”

Adriana Bețișor a explicat că persoanele care o însoțesc în instanță, nu este garda personală, ci „persoane care asigură ordinea publică în momentul când există o concentrare de populație în masă, din câte știu nu mă paște niciun pericol”.

Precizăm că Judecătoria Buiucani a aprobat astăzi demersul procurorului Adriana Bețișor privind prelungirea termenului de arest preventiv cu 30 de zile pe numele fostului premier. Astfel, Vlad Filat se va afla în Penetenciarul nr. 13 până la 13 ianuarie 2016, ora 17:00. Decizia a fost pronunțată în lipsa politicianului. Apărarea a declarat că va contesta decizia la Curtea de Apel.