A început colectarea semnăturilor pentru demisia lui Chirtoacă
Astăzi, 11 mai, la ora 9:30, Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat listele de semnături pentru Referendumul privind demisia Primarului General de Chișinău. Ulterior, la ora 13:00, în centrul capitalei „Kilometrul Zero”, a început colectarea semnăturilor în susținerea Referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă.
Igor Dodon, șeful statului, a fost prima persoană care și-a pus semnătură pe lista de semnături în susținerea referendumului local. „Doamne ajută!”, a spus Igor Dodon în momentul în care completa formularul.
Potrivit consilierului PSRM, Ion Ceban, grupul de inițiativă are la dispoziție 60 de zile pentru a colecta aproximativ 70 de mii de semnături. „Comisia Electorală Centrală (CEC) va trebui să se expună cu privire la respectarea procedurilor. Noi vom implica în colectarea semnăturilor 460 de persoane”, a declarat Ceban. De asemenea, socialistul s-a arătat convins că referendumul va avea loc în luna octombrie.
În august 2016, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în municipiul Chișinău existau circa 650 de mii de alegători. Respectiv, grupul de inițiativă urmează să colecteze timp de 60 de zile nu mai puțin de 65 de mii de semnături, ceea ce reprezintă 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiul Chișinău, normă impusă de Codul Electoral.
Dacă va reuși această performanță, grupul de inițiativă urmează să prezinte listele cu semnături instanței de judecată, care trebuie să le verifice în termen de 15 zile. Dacă la verificare se constată că nu s-a colectat numărul necesar de semnături, procedura se sistează, iar înregistrarea grupului de iniţiativă se anulează. Dacă instanța de judecată va stabili că listele sunt conforme și referendumul poate avea loc, grupul de inițiativă va merge la Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru a fi aprobată decizia și pentru a stabili o dată pentru desfășurarea referendumului. Verdictul final va fi pronunțat de CEC, care are prerogativa de a accepta data propusă.
Codul Electoral stipulează că referendumul poate fi efectuat peste cel puţin o lună, dar nu mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei.
Potrivit Codului Electoral, decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. Respectiv, dacă la alegerile generale locale din iunie 2015 pentru Dorin Chirtoacă și-au dat votul 163 570 de chișinăuieni, pentru a fi demis, ar trebuie să voteze numai puțini alegători. Data adoptării hotărârii se consideră ziua desfăşurării referendumului local.
Totodată, referendumul va putea fi considerat valabil dacă la el au participat mai puţin de 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.