Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Detalii privind reținerea celor…

(VIDEO) Detalii privind reținerea celor 15 magistrați și 3 executori judecătorești pentru spălare de bani. Viorel Morari: „Oamenii încep să vorbească”

cna.md

Operațiunea de reținere a celor 15 magistrați și trei executori judecătorești a început ieri, 20 septembrie, la ora 10:50 dimineața, după ce CSM a dat acordul de a începe urmă­ri­rea penală. În cadrul acestei acțiuni s-au efectuat peste 51 de percheziții. Declarația a fost făcută de către Viorel Morari, şef al Procuraturii anticorupţie și Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei generale urmărire penală din cadrul CNA, în cadrul unei conferințe de presă.  „Toate persoanele reținute au statut de bănuiți. Ele au fost reținute pentru 72 de ore. Dacă se va demonstra vinovăția lor, acestea riscă de la 5 la 10 ani de închisoare” a menționat Zumbreanu. 

Sursa Video: www.ZdG.md

Viorel Morari a prezentat schemele prin care au fost spalate peste 20 de miliarde de dolari din băncile rusești, la care au participat magistrați și  executori judecătorești din R. Moldova. „De ce i-am reținut eabia acum, dar nu cu doi ani în urmă? Urmărirea penală a fost pornită săptămâna trecută, după ce au fost stabilite legăturile între diferite persoane”, a adăugat Morari.

Potrivit lui, schema de spălare a banilor funcționa datorită magistraților care la solicitarea unor companii offshore, obligau firme rusești sau cetățeni moldoveni să le întoarcă firmelor niște datorii inexistente în valoare de sute de milioane de dolari.

lllll„Trebuie să înțelegeți că oamenii încep să vorbească, încep să dea declarații”, a adăugat procurorul. În același timp, Morari a evitat să răspundă dacă Veaceslav Platon este implicat în aceste scheme și dacă anume el este cel care a oferit informația necesară pentru pornirea urmăririi penale. „Nu vrem să oferim mai multe detalii despre probele adunate, pentru că  declarațiile făute de către unii, au perturbat procesul de urmărire penală”, a menționat Morari.

„Trebuie să înțelegeți că carnețele cu tot felul de informații au existat mereu, însă, doar înscrierea unor nume și a unor sume nu constituie o probă. Hai să nu spunem că un presupus carnețel este singura probă, în baza cărora s-au făcut aceste rețineri”, a spus şeful Direcţiei generale de urmărire penală din cadrul CNA.