Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (video) Trei polițiști din Bălți,…

(video) Trei polițiști din Bălți, reținuți pentru mită: „-200 de euro normal? -Ce-i cu tine, nici trei nu te ajută!”

Trei inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă, din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost reținuți într-un dosar de corupere pasivă. 
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, inspectorii de patrulare stopau șoferi suspectați de conducere în stare de ebrietate, aceștia însă erau supuși în mod selectiv testului de alcoolemie cu un aparat alcooloscopic neidentificat.

„Inspectorii de patrulare activau pe un drum public, la intrarea într-un sat din raionul Fălești, stopau mijloace de transport, invocând suspecția că șoferii acestora ar fi condus în stare de ebrietate. După mai multe discuții și „negocieri”, manifestând un comportament neetic și folosind un limbaj licențios, polițiștii extorcau și primeau sume de bani cuprinse între 1000 și 10000 lei, atât în valută cât și în euro. În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare nu dădeau curs documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

Potrivit PA, în urma perchezițiilor în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile figuranților, au fost ridicate mijloace bănești, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.

PA a făcut publice și imagini video realizate cu camera ascunsă în mașinile inspectorilor de patrulare:

Dialog între polițist și un șofer:

Polițist: -Ce ruble ai? M-au rugat frumos să hotărăsc întrebarea.

Șofer: -200 de euro, tot normal?

Polițist: -Ce-i cu tine, măi? Nici trei nu te ajută. Tu ai de la 80 la o sută de mii „штраф” (amendă – n.r), cinci ani „лишение прав” (privarea dreptului de a conduce – n.r.), dosar penal. Ești pățan tânăr, măi băiete!

Reținerea inspectorilor se întâmplă la o săptămână de când liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este nemulțumit de activitatea polițiștilor și a cerut Guvernului să întreprindă măsuri pentru responsabilizarea acestora și creșterea transparenței la capitolul campaniilor naționale și a acțiunilor tematice pe care le organizează în trafic IGP. Ieri, 16 mai, Executivul a aprobat un plan de prevenire și combatere a corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI).