Motivele pentru care primul dosar pe numele lui Șor se află de aproape patru ani pe masa procurorilor
La circa patru ani de când a fost pus sub acuzații de abuz de serviciu la administrarea „Băncii de Economii” S.A. și „Banca Socială” S.A., dosarul penal în privința primarului de Orhei Ilan Șor, actual candidat la un fotoliu de deputat în viitorul Parlament, nu este transmis în judecată. Motivele expuse astăzi de Procuratura Anticorupție sunt similare celor pe care instituția le enunța și în mai 2018: „complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar”.
La 6 mai 2015, a doua zi după ce a fost făcut public primul raport al companiei Kroll, care vorbea despre Ilan Șor drept principal beneficiar al fraudei din sistemul bancar, controversatul businessman a fost reținut pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA și „Banca Socială” SA . La aproape patru ani, dosarul respectiv încă nu a ajuns pe masa justiției, iar în privința lui Șor, care între timp a devenit primar de Orhei, nu există nicio măsură preventivă.
„Luând în considerație volumul acțiunilor de urmărire penală și complexitatea cauzei penale, urmărirea penală pe cauza dată este efectuată de către un grup de urmărire penală, format din procurori anticorupție și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție. Grupul de urmărire penală întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei, de a evidenţia circumstanţele care le atenuează sau agravează răspunderea învinuiților. Termenul îndelungat al urmăririi penale este cauzat de complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar, fapt ce a generat dispunerea expertizei economico-financiare, efectuată de către experții Centrului Național Anticorupție și Centrului Național de Expertize Judiciare”, este răspunsul PA, după ce o săptămână mai devreme ZdG a solicitat, prin intermediul serviciului de presă al instituției, un comentariu video referitor la motivele pentru care dosarul respectiv pe numele lui Ilan Șor nu a dost transmis în instanță. Purtătoarea de cuvânt a PA ne-a informat că instituția a adoptat o strategie de comunicare cu presa care presupune că reprezentanții instituției nu răspund în fața camerei de filmat la întrebările acordate de jurnaliști.
Răspunsul oferit de PA este similar celui pe care instituția l-a expediat Ziarului de Gardă cu opt luni în urmă, când, la fel, am solicitat informații despre mersul anchetei pe acest dosar.
„Urmărirea penală, luând în considerație volumul acțiunilor de urmărire penală și complexitatea cauzei penale, este efectuată de către un grup de urmărire penală, format din procurori anticorupție și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție. Grupul de urmărire penală întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei, de a evidenţia circumstanţele care le atenuează sau agravează răspunderea învinuiților. (…)Termenul îndelungat al urmăririi penale este cauzat de complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar, fapt ce a generat dispunerea expertizei economico-financiare, efectuată de către experții Centrului Național Anticorupție și Centrului Național de Expertize Judiciare”, se menționa în răspunsul PA pentru ZdG din urmă cu opt luni.
Ilan Șor este primul candidat pe lista de partid și pretendent cu acte în regulă pe circumscripția uninominală nr. 18, iar acuzațiile penale care planează asupra acestuia în dosarul furtului miliardului nu constituie un motiv pentru a nu fi admis în competiția pentru fotoliul de legiuitor în următorul Parlament.
La 21 iunie 2017, Șor a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare într-un penitenciar semiînchis pe faptul că, timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Instanța însă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce se va pronunța Curtea de Apel. Examinarea dosarului la Curtea de Apel este însă tergiversată. Următoarea ședință pe dosar este fixată pentru 20 februarie, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare.