Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un procuror anticorupție pleacă din…

Un procuror anticorupție pleacă din sistem cu acuzații la adresa lui Eduard Harunjen

Foto: timpul.md

Un procuror anticorupție pleacă din funcție în semn de protest față de faptul că procurorul general Eduard Harunjen și-ar apăra interesele personale, „în mod abuziv”, prin intermediul întregului efectiv al Procuraturii, și că ar da dovadă de un comportament „ilegal”.

Demisia procurorului vine după ce, zilele trecute, prin ordinul procurorului general, în funcția de șef adjunct al Procuraturii Anticorupție a revenit Adrian Popenco, cel care l-a audiat pe Șor în 2015, după ce acesta a depus un autodenunț împotriva lui Vlad Filat.
*
Procurorul care l-a audiat pe Șor în urma autodenunțului din 2015, revine șef-adjunct la Procuratura Anticorupție
În ultimele săptămâni, reprezentanți ai societății civile, dar și factorii politici de la guvernare au cerut demisia procurorului Eduard Harunjen.

Procurorul anticorupție Gheorghe Ciobanu susține, în cererea de eliberare din funcție, că este nevoit să plece din sistem, deoarece nu își poate exercita activitatea în conformitate cu „convingerile profesionale reieșite din statutul de om al legii” și acuză procurorul general pentru acest lucru.

Potrivit acestuia, impedimentele sunt generate de „maniera neprofesionistă în care acționează conducerea Procuratururii Generale prin persoana domnului Eduard Harunjen”.

„Luările sale de atitudine din ultima perioadă încurajează suspiciunea că procurorul general acționează în pas cu situația politică și manifestă o falsă loialitate față de noua guvernare încercând prin această metodă să-și salveze funcția. Reieșind din prevederile Constituției și a Legii cu privire la activitatea procuraturii, consider că un asemenea comportament este nu doar în contradicție cu misiunea pe care o are, ci și unul ilegal”, scrie procurorul Gheorghe Ciobanu în cererea de eliberare din funcție.

Acesta mai scrie că Eduard Harunjen și-au apăra „în mod abuziv cu mâna întregului efectiv” interesle personale și că a decis să se retragă din funcție și să nu fie complice „în acest proces ilegal”.

Procurorul Gheorghe Ciobanu îndeamnă pe ceilalți colegi ai săi care „își simt obstrucționată activitatea din motive neînțelese” să procedeze la fel.

Foto antet: timpul.md