Un judecător de la CSJ care a depus cerere de demisie vine cu o nouă reacție: „Noi nu ne temem”
Dumitru Visternicean, unul din cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care a depus cerere de demisie din funcție afirmă, într-o declarație pentru ZdG, că el personal, dar și alți judecători, nu se tem de noile legi discutate de politicieni, care vizează și veniturile magistraților. Acesta susține că judecătorii cer ca legea să aibă un caracter previzibil și să fie echitabilă pentru toți cei pe care ea îi vizează.
„Noi nu ne temem de legi noi, fiindcă nu avem competențe de a ne teme de legile care țin de competența Parlamentului. Noi avem rezerve și avem dreptul de a obiecta la calitatea legilor care sunt adoptate și care ne vizează. E o diferență foarte mare. Noi nu ne-am speriat de nicio lege. Dacă legea e clară, previzibilă, într-un stat de drept, fără doar și poate, ea va fi acceptată. Dar, atunci când pe deasupra se pune un praf care ascunde esența conținutului, atunci desigur că legea urmează să fie discutată. Pe deasupra, ea pare o lege bună și cum zice dl prim-ministru, că decalajul ăsta de salarii, de la 33 la 1 se va micșora, da… Dar arată-mi tu un stat unde oamenii au diferite funcții, dar au aceleași salarii. Cred că această lege este o tentativă de a atenta la independența justiției”, crede Dumitru Visternicean.
„Noi nu ne temem de adoptarea unor noi legi. Dar noi ne rezervăm dreptul de a ne expune vizavi de conținutul ei, de calitatea legilor, care ne ating și pe noi, în anumite condiții”, precizează magistratul. „Acum, noi suntem vinovați că nu suntem de acord cu noua lege, deși anterior, tot politicienii au votat legea care este acum în vigoare. De ce acum cei care au adoptat anterior legea care e acum în vigoare n-au ieșit să spună că au greșit, că au fost omisiuni?” punctează Visternicean.
„Noi ne-am așteptat să fie mărite salariile la cei care contribuie și asistă la înfăptuirea justiției, la grefieri, asistenți, fără a fi atinse salariile judecătorilor. Statul, în asemenea situații, nu rezolvă întrebarea de mărire a salariilor, care e obligațiunea lui, dar din contul altuia. Așa cum a făcut și cu altceva. Au pus pe umerii oamenilor și alte acțiuni care trebuia să le facă statul. Noi nu ne temem, dar ținem ca legea să fie clară, previzibilă și să țină cont de interesele tuturor. Dacă pe unii îi ridicăm din contul altora, asta nu-i stat de drept”, crede Dumitru Visternicean, unul din cei cinci judecători de la CSJ care au depus cerere de demisie din funcție.