Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! CSJ a pus…

ULTIMA ORĂ! CSJ a pus punctul final. Mandatul NU a fost validat

Hotărârea a fost luată de judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în timp ce în fața instituției, mai bine de cinci ore, are loc o acțiune de protest. 

Se întâmplă la trei săptămâni din ziua în care Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban.

Deși imediat după afișarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, Ion Ceban a declarat că recunoaște legalitatea alegerilor, în următoarele zile a depus în instanță două acțiuni pe numele lui Năstase, pe motiv că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz și a constatat că prin mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut agitație electorală. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, prima instanță însă a respins-o, iar hotărârea a fost menținută până la instanța supremă de justiție.

Deciziile respective au fost prezentate de socialiști magistratei Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în gestiunea căreia se afla dosarul privind alegerile locale noi. În ședința din 19 iunie, reprezentantul PSRM „a invocat că instanța de judecată, la soluționarea chestiunii privind confirmarea legalității alegerilor locale și validarea mandatului primarului ales, urmează să țină cont de încălcările admise de către Andrei Năstase”, constatate printr-o decizie irevocabilă. La ora 21.50, după trei ore de deliberare, magistrata Rodica Berdilo a decis invalidarea rezultatelor alegerilor pe motiv că îndemnurile video ale lui Andrei Năstase, prin care chema cetățenii la vot pe 3 iunie, au influențat rezultatele scrutinului.

Peste două zile, la 21 iunie, trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima, au respins apelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA.