Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! CEC a pus…

ULTIMA ORĂ! CEC a pus punct în cazul alegerilor din Chișinău. Primarul va fi ales în 2019

Comisia Electorală Centrală (CEC) ia act de hotărârea irevocabilă a Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018 privind invalidarea alegerilor locale noi, declară nule alegerile locale noi din 20 mai și 3 iunie și dizolvă Consiliul electoral de circumscripţie electorală municipal Chişinău nr. 1. Prin hotărârea respectivă a fost pus punct procesului electoral local, respectiv primarul mun. Chișinău ar urma să fie ales în mod ordinar, în 2019. 

Hotărârea a fost aprobată cu câteva clipe în urmă de către Alina Russu, Iurie Ciocan, Rodica Ciubotaru, Veaceslav Agrigoroae și Andrei Volentir în timp ce în fața instituției are loc o acțiune de protest, iar doi membri ai CEC, Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban, au solicitat amânarea ședinței pentru a fi cerută instanței o explicație privind modul de aplicare a hotărârii din 19 iunie, semnate de Rodica Berdilo.

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC), membrul organului, Vladimir Șarban, s-a arătat nedumerit de hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, semnate de magistrata Rodica Berdilo, prin care sunt invalidate alegerile locale noi.

Vladimir Șarban susține că instanța constată încălcări admise de concurenții electorali doar în turul II, la 3 iunie curent, dar dispune invalidarea ambelor tururi de scrutin. În acest sens, membrul CEC se întreabă despre „logica” instanței.

Președinta CEC, Alina Russu, a replicat că membrii CEC, prin statut, nu au voie să comenteze hotărârile de judecată, respectiv, opinii despre decizia respectivă vor putea să exprime doar după ce-și vor încheia mandatul de membru CEC, iar în acest moment urmează doar să aplice această decizie.

Vladimir Șarban a mai calificat decizia Judecătoriei Chișinău drept „aruncată ca o piatră în baltă” și a subliniat reacția partenerilor externi ai R. Moldova față de hotărâre, dar și ordinul de astăzi a premierului Pavel Filip către Ministerul Justiției de a analiza deciziile instanțelor și a prezenta un raport. Vladimir Șarban numit „judicioasă” propunerea colegului său, Sergiu Gurduza, privind amânarea examinării proiectului pentru a fi înaintată o cerere instanței de judecată ca să explice modul de aplicare a hotărârii.

Șarban a mai punctat că este sceptic că judecătoarea Rodica Berdilo, care din proprie inițiativă a decis invalidarea alegerilor, a uitat să includă în dispozitivul hotărârii precizarea cum urmează a fi aplicată decizia și mențiunea privind excluderea unui candidat sau altul.

„Poate noi ceva nu înțelegem”, a precizat Șarban, subliniind: „dacă ne luăm pe umerii noștri responsabilitatea de a finaliza procesul electoral nu cred că este bine”.

Drept replică, președinta CEC a declarat că „tărăgănarea” subiectului ține în suspans opinia publică. Propunerea de amânare a subiectului nu a fost votată decât de Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza.

Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la 3 iunie cu peste 52% din voturi și cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie care a influențat zeci de mii de votanți.

După ce partenerii externi s-au arătat îngrijorați de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, și au calificat-o ca fiind o amenințare la adresa democrației în R. Moldova, în ședința de astăzi, 29 iunie a Executinvului, premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de judecată privind invalidarea mandatului lui Năstase și să-i prezinte un raport până marți, 3 iulie.