Principală  —  IMPORTANTE   —   Sinteza arestărilor în dosarul mitei…

Sinteza arestărilor în dosarul mitei pentru judecători

Toate cele zece persoane reținute în dosarul mitei pentru judecători au fost plasate în arest preventiv. Instanța de judecată a admis parțial sau în totalitate demersurile înaintate de procurori privind aplicarea măsurilor preventive pentru cei zece suspecți.

Astfel, în urma deciziilor pronunțate astăzi, 25 octombrie, de către instanța de judecată, avocata Nadejda Agatii, asistentul judiciar Vitalii Furtuna și inculpatul pe caz au fost plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile în izolatorul penitenciarului nr. 13. Totodată, judecătorul a decis plasarea în izolatorul CNA pentru 30 de zile a medicului Vadim Scarlat, învinuit că ar fi dat mită magistraților în sumă de 2000 de euro.

Pe parcursul zilei de ieri, 24 octombrie, instanța de judecată a emis mandate de plasare în arest preventiv în izolatorul CNA  pe numele magistratei Liubovi Brânza de la Curtea de Apel Chișinău, magistratei Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău și pe numele judecătoarei Victoria Hadîrcă de la Judecătoria Chișinău. Alte două judecătoare – Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău au fost plasate în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Conform materialelor din dosar, judecătorii au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul implicați în schemă transmiteau mijloacele bănești de la persoanele interesate către magistrați, iar medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Citiți și: