Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Revoltă” la Adunarea Generală a…

„Revoltă” la Adunarea Generală a Judecătorilor

Astăzi, vineri, 21 octombrie 2016, în incinta Casei Sărbătorii din complexul Moldexpo are loc ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor. În cadrul ședinței urmează să fie aleși, din partea judecătorilor, membri în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, în Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, dar și alegerea unui unui membru în Colegiul disciplinar. Ședința, programată la ora 10.00 a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră. La scurt timp, câțiva judecători, în frunte cu Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău au propus modificarea ordinii de zi, prin introducerea unor puncte noi. Unul din ele prevedea o discuție despre situația în care a ajuns sistemul judecătoresc, în special după ce 15 magistrați au fost reținuți și plasați în arest.

După dezbateri, grupul „revoltaților”, din care au făcut parte Domnica Manole, Marina Anton și Gheorghe Balan a pierdut însă „bătălia”, pentru că, fiind supusă la vot propunerea de modificare a agendei, majoritatea magistraților au votat împotrivă. „De ce vă temeți, dlor judecători?”, i-a întrebat Domnica Manole pe colegii săi.  Între tabere au avut loc discuții aprinse, doar că, în final, ședința a continuat fără a fi discutată situația din justiție, fiind aprobată însă o decizie „de principiu”, care oferea dreptul judecătorilor să înainteze propunerea de a organiza o nouă Adunare Generală, care să aibă în agendă doar discuții despre sistemul judecătoresc.

La eveniment sunt prezenț 302 de judecători din totalul de 403 în funcție. În urma propunerilor din partea președintelui CSM, Victor Micu și a judecătorilor prezenți, a fost ales președintele Adunării Generale a Judecătorilor, Iulia Sârcu și secretarul Adunării Generale, Stela Bleșceaga.

Ulterior, cu majoritatea de voturi, Comisia specială pentru organizarea alegerilor a fost desemnată și a ales în calitate de președinte pe Tamara Chișca-Doneva și secretarul Comisiei, pe Oxana Parfeni. Ulterior, Comisia specială a distribuit buletinele de vot conform listelor electorale aprobate de către AGJ tuturor alegătorilor prezenți, a verificat cabinele de vot, a sigilat urnele pentru votare și a întocmit separat pentru fiecare poziție procesele-verbale privind rezultatele votării.

Ședința este în curs de desfășurare.

Vom reveni cu informații despre finalitatea procesului de vot.

judecatori-85 judecatori-99

judecatori-33