Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura a inițiat o cauză…

Procuratura a inițiat o cauză penală pe faptul expulzării profesorilor turci de la „Orizont”

Foto: diez.md

La distanța de aproape un an de când șapte profesori turci au fost „expulzați” din R. Moldova, Procuratura Generală anunță că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit unui comunicat de presă, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis anterior o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții. Suma totală pentru despăgubirea prejudiciului se ridică 125000 EURO, echivalentul a 2 560 000 lei.

Cei șapte cetățeni străini au fost „expulzați” în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Potrivit Curții Europene însă reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Potrivit avocatului cetățenilor turciîn fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, adică statul R. Moldova, nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova.