Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul l-a numit pe Mihai…

Parlamentul l-a numit pe Mihai Poalelungi președinte al Curții Supreme de Justiție

Mihai Poalelungi a fost numit astăzi de Parlament în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) pe un termen de patru ani, cu votul a 52 de deputați. La etapa dezbaterilor, subiectul însă a generat discuții contradictorii și schimb de replici între Mihai Poalelungi și deputați.

Liderul PPEM, Iurie Leancă, l-a întrebat pe Mihai Poalelungi despre evaluarea instituțiilor de drept din R. Moldova, pe care au făcut-o experții europeni la sfârșitul anului trecut: „Nu ar fi fost mai bine să așteptăm aceste recomandări și după aceasta să se treacă la alegerea noii conducceri a CSJ-ului?  Nu înțeleg graba.”

Mihai Poalelungi a replicat că el a fost cel care a venit cu inițiativa de invita experții europeni pentru a verifica sistemul de justiție. Referitor la concursul la funcția de președinte CSJ, Poalelungi a afirmat că toți judecătorii au avut posibilitatea de a participa, iar legea nu prevede neapărat un contracandidat. Mai mult, acesta a declarat că în 70% din concursurile în sistem se desfășoară cu un singur candidat.

Poalelungi a recunoscut că nu regretă nicio hotărâre judecătorească pe care a emis-o în cariera sa și  nicio decizie în funcția de conducere: „mi-am îndeplinit obligațiunile onest”. Aceasta, după ce deputatul PLDM, Maria Ciobanu a declarat că Poalelungi și-a făcut în acest timp „un nume prost în sistem”.

Precizăm că mem­brii Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii au argu­mentat pre­zenţa unei sin­gure can­di­da­turi pen­tru fun­cţia de preşe­dinte al CSJ prin fap­tul că magis­tra­ţii nu şi-ar dori să-şi asume res­pon­sa­bi­li­tăţi, pre­fe­rând como­di­ta­tea. Despre casa și averea lui Poalelungi ZdG a scris în februarie curent.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu a declarat că experții europeni au prezentart un prim raport referitor la verificarea Comisiei Naționale de Integritate și a Centrului Național Anticorupție. Celelalte rapoarte și vor fi făcute publice de delagația Uniunea Europeană la mijlocul lunii mai.

Plenul Parlamentului a votat astăzi și numirea în funcție  de vicepreședinte al Colegiului penal a Curții Supreme de Justiție a magistratului Nicolae Gordilă pe un termen de patru ani. Acesta exercită funcția de judecător la CSJ din 2007. În 2013, Zdg a scris că acesta deţine, împre­ună cu soţia şi per­soa­nele aflate la întreţi­nere, o casă de locuit de 309 m. p., esti­mată la apro­xi­ma­tiv 2 mili­oane de lei, o vilă în raio­nul Cri­u­leni, două loturi de pământ în valoare de circa jumă­tate de milion de lei şi un auto­mo­bil de model Honda CR-V în valoare de 96 mii de lei.

De asemenea, au fost numiți  judecători ai Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă magistrații Nicolae Craiu, Anatolie Țurcan și Mariana Pitic. Deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc a pus în discuție persoana magistratei Pitic, despre averea căreia ZdG a scris acum două luni. ZdG scria că Pitic nu indică, în ulti­mele sale decla­ra­ţii cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, ave­rea soţu­lui său, un pros­per om de afa­ceri, care deţine, inclu­siv, un imo­bil de lux într-o subu­r­bie din Chi­şi­nău.

Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi a declarat că Comisia a verificat dacă Pitic întrunește condițiile funcției în baza Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, dar și că nu a fost sesizată de CNI privind încălcările în declarațiile de avere: „Nu avem nicio informație de la CNI, nu am fost informați că ar exista acte constatatoare referitor la persoanea respectivă.”

Deși, informația despre averea magistratei a apărut la 3 martie 2016, abia mâine, 28 aprilie, pe agenda de lucru a CNI figurează „cazul privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015, admisă de către  Mariana Pitic–judecător în cadrul Judecătoriei Centru mun. Chişinău”.

Precizăm că subiectele privind numirea în funcție a președintelui și a judecătorilor CSJ nu au fost incluse pe agenda  de zi a Plenului Parlamentului, ci au fost anunțate pe lista suplimentară.