Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ONG-urile atenționează autoritățile că pun…

ONG-urile atenționează autoritățile că pun în pericol viața cetățenilor turci prin expulzarea din Moldova

Organizațiile neguvernamentale Centrul de Resurse Juridice și Promo-LEX se arată îngrijorate de modul în care șapte cetățeni ai Turciei au fost reținuți și expulzați din Republica Moldova. Organizațiile au semnat o declarație publică prin intermediul căreia cer autorităților R. Moldova să  „examineze serios pericolul real la care ar putea să-i supună prin expulzarea în Turcia, să acționeze în spiritul legii și să permită un control judiciar adecvat al deciziei de expulzare, iar deciziile sale să nu fie influențate de interesele politice”.

Experții Centrului de Resurse Juridice și asociației Promo-LEX susțin că „expulzarea persoanelor în Turcia reprezintă un pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor și riscul că nu se vor bucura de un proces echitabil”.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova, anunță Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS). Potrivit angajaților liceului „Orizont” au fost reținuți Riza Dogan, directorul filialei Durești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Feridun Tüfekçi, directorul filialei Ceadîr-Lunga, directorul filialei Ciocana, un economist și doi profesori. SIS nu a făcut publice numele persoanelor.

Cei șapte au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care suprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți de SIS.

SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.

După ce presa a mediatizat cazul, SIS a venit cu o precizare prin care a calificat drept complet false informațiile apărute în spațiul public, că niciuna din cele șapte persoane nu este minor, că persoanele nu au fost reținute, dar au fost deja expulzate din țară.

Din informația disponibilă din mass-media, rezultă că cetățenii reținuți sunt cetățeni de origine turcă, printre care directorul-adjunct al Liceului „Orizont” și alte persoane angajate în rețeaua liceelor „Orizont”. Acestora le-au fost solicitate actele de identificare și nu le-a fost explicat motivul reținerii. Printre persoanele reținute s-a aflat și un minor de 16 ani, care a fost eliberat peste o oră. La ora 14.00 nu era clar dacă persoanele se aflau pe teritoriul Republicii Moldova sau au fost extrădate. Aceasta este o a doua încercare a instituțiilor de stat de a expulza administrația liceului „Orizont”.

În 2017, autoritățile turcești au solicitat închiderea liceelor „Orizont” din R. Moldova. La 31 martie 2018, directorul instituției a fost reținut și a fost audiat în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale. Directorul liceului, Turgay ȘEN, ar fi avut statut de bănuit într-un dosar intentat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”. Directorul liceului a depus o cerere prin care a solicitat azil în Republica Moldova. În același timp, acesta consideră că dosarul penal a fost deschis la indicația conducătorilor din Republica Moldova, în interesul conducerii din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei. Mai multe școli din alte țări au supuse unor acțiuni similare, pe motiv că ar fi susținute de Fethullah Gulen. Ultimul este un fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, trăiește în exil în Statele Unite de la sfârșitul anilor 1990 și este acuzat de către conducerea Turciei că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Clericul se află în fruntea unei vaste rețele de ONG-uri și școli din întreaga lume și a deschis în ultimele decenii mai multe instituții de învățământ.

„Organizațiile semnatare condamnă faptul că persoane sunt reținute fără a explica motivul reținerii., Se pare că intenția autorităților moldovenești este de a expulza persoanele reținute în Turcia chiar astăzi. Având în vedere că persoanele reținute de află de mult timp în Republica Moldova, expulzarea rapidă și neanunțată a acestora nu este justificată și trădează interese politice ascunse. Persoanele reținute pot fi expulzate doar în Turcia, unde, cu o mare probabilitate, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de a fi torturați. Cerem autorităților moldovenești să examineze serios pericolul real la care ar putea să-i supună prin expulzarea în Turcia, să acționeze în spiritul legii și să permită un control judiciar adecvat al deciziei de expulzare, iar deciziile sale să nu fie influențate de interesele politice”, se arată în declarația Centrului de Resurse Juridice din Moldova și Asociației Promo-LEX.