Motivele pentru care Năstase cere recuzarea președintelui CSJ, Ion Druță
Liderul PPDA, Andrei Năstase cere recuzarea magistratului și președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care face parte din completul de judecată ce urmează să ia decizia finală în dosarul alegerilor locale noi din Chișinău.
„Până acum, am așteptat să găsesc pe site-ul Curții o declarație de abținere din partea, a cel puțin judecătorului putred de corupt, dar putred de corupt și agramat Ion Druță”, a declarat Năstase într-un video pe Facebook, în drum spre Curtea Supremă de Justiție. Năstase aduce acuzații de corupție la adresa magistratului în câteva dosare: Aroma Floris, VInis NLG SA și Norma SRL. În dosarul Norma SRL, afirmă liderul PPDA, s-ar fi încercat fraudarea bugetului de stat cu circa 200 de milioane de lei.
Ion Druță conduce instanța supremă de justiție din 3 mai curent, fiind numit în funcție după un concurs în care nu a avut contracandidați. La CSJ, Ion Druță face justiție din 2013, după ce a condus Judecătoria Botanica, mun. Chișinău.
Ion Druță a făcut parte din completul de judecată care a luat o hotărâre prin care o datorie a unui agent economic faţă de o persoană fizică, recunoscută anterior prin hotărâre judecătorească, a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat. De asemenea, el a făcut parte din completul de judecată care a obligat statul să transfere companiei de construcții „Basconslux” SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. În ambele cazuri, acesta a fost salvat de sancțiuni disciplinare de CSM. Ion Druță ar fi nașul de cununie al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea.
Citiți și: CSM a respins investigarea penală a trei judecători în cazul „Aroma Floris”
Tot în 2015, ZdG a descris cum Ion Druță scăpat basma curată după ce Colegiul Disciplinar l-a sancţionat cu „mustrare” pentru examinarea, cu încălcări, a aceluiaşi dosar, Aroma Floris, la Judecătoria Botanica şi la Curtea Supremă de Justiţie, obligând statul să plătească unui avocat peste patru milioane de lei. În ultima instanţă, fiind într-un complet format din cinci judecători, votul acestuia a fost decisiv după ce doi colegi au avut opinie separată. Decizia suspectă a membrilor CSM de a-l absolvi de responsabilitate pe Ion Druţă a venit la o lună după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat pe marginea dosarului examinat de două ori de acesta şi a decis ca cele patru milioane de lei să rămână în bugetul de stat. Astfel, prin aceste hotărâri, s-a pus punct uneia dintre cele mai dubioase scheme din justiţie, care, însă, a rămas fără vinovaţi.
Soarta mandatului de primar al lui Andrei Năstase va fi decisă la ora 15.30 de către judecătorii CSJ: Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. Susținătorii liderului PPDA, anunță o acțiune de protest în fața instanței supreme de justiție pentru a cere validarea alegerilor.