Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministerul Justiţiei a lansat preselecția…

Ministerul Justiţiei a lansat preselecția candidaților la funcția de procuror general

Ministerul Justiției a lansat concursul de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23.59.

Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care deține cetățenia R. Moldova, cunoaște limba română și are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror sau judecător ori opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală. Pretendentul nu tebuie să aibă în privinţa sa instituită o măsură de ocrotire judiciară.

Totodată, la concurs nu pot participa persoanele care, în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului, au fost membri sau au desfășurat activități în cadrul unui partid politic, al unei organizaţii social-politice sau au fost membri ai Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele 6 luni.

Candidații pot depune dosarul personal, la sediul Ministerului Justiției (municipiul Chișinău, str.31 August 1989, 82), prin poștă sau prin e-mail. Dosarul trebuie să coțină cererea de participare la concurs, scrisoarea de motivare, precum și conceptul de management și dezvoltare instituțională, cazierul judiciar, etc. Persoana responsabilă pentru recepționarea dosarelor este Natalia Graur, șef Serviciu resurse umane și probleme speciale, relații la tel.: (022) 201 483, adresa electronică natalia.graur@justice.gov.md.

După modificările la Legea Procuraturii aprobate de Parlament, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis pe 27 septembrie să stopeze concursul privind alegerea noului procuror general al Republicii Moldova, iar cele șapte dosare depuse în competiție vor fi restituite candidaților.

Potrivit noilor modificari, preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuează de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, compusă din ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Încă un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului R. Moldova.

În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Modificarea Legii Procuraturii a fost votată pe 16 septembrie, în două lecturi în Parlament.