Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Marin Gurin, unicul candidat la…

Marin Gurin, unicul candidat la funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CEDO

www.beppegrillo.it

Marin Gurin, fratele procurorului general Corneliu Gurin, care acum trei zile și-a dat demisia, este singurul candidat înscris în concursul pentru ocuparea funcţiei de agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Cu toate că la 12 februarie, Ministerul Justiției a prelungit periaoda de înscriere în concurs, până la 25 februarie curent, Marin Gurin rămâne a fi unicul candidat. Acesta urmează să susțină proba scrisă la 3 martie curent. Din comisia de concurs fac parte Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, alți trei membri ai ministerului, un reprezentant al Cancelariei de Stat și un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, precum și președintele Asociației Obștești „Juriști pentru Drepturile Omului”,Vitalie Nagacevschi și membra Centrului Național al Activiștilor în domeniul Drepturilor Omului, Corina Oprea.

Precizăm că Marin Gurin exercită atribuțiile funcției încă din decembrie 2015, după ce fostul agent guvernamental, Lilian Apostol, și-a prezentat  demisia.

Amintim că Marin Gurin a fost jurist în cadrul serviciului de grefă al CEDO, iar în prezent este şef interimar al Direcţiei generale Agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiţiei.

În noiembrie 2015, Marin Gurin a fost numit în urma unui concurs şi în funcţia de consultant superior al Direcţiei Reprezentare la CEDO din aceeaşi instituţie. În total, la acel concurs s-au înscris cinci persoane, comisia a optat însă pentru candidatura lui Marin Gurin. Corneliu Gurin, care a fost coleg cu ministrul Justiției la CSM, a declarat atunci că nu are vreo implicare în această numire.

Precizăm că agentul guvernamental al Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului reprezintă Guvernul în faţa Curţii Europene în conformitate cu prevederile Legii nr. 151 din 30.07.2015 cu privire la Agent guvernamental, Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, Regulamentul Curţii.  Agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, la propunerea ministrului justiţiei, fiind subordonat Prim-ministrului şi ministrului justiţiei.

Agentul guvernamental, de asemenea, supraveghează corectitudinea măsurilor adoptate în vederea executării hotărârilor și a deciziilor pronunţate de Curtea Europeană şi propune autorităţilor competente spre adoptare măsuri cu caracter general întru evitarea noilor încălcări a Convenţiei.