Cine sunt procurorii reținuți într-un dosar cu mită de 200 de mii de euro
Cinci persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana; un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana; un ofiţer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a INI a IGP, precum şi un civil (fost poliţist), au fost reţinuţi, marți seara, 16 ianuarie 2018, de Procuratura Anticorupţie, pentru acţiuni coruptibile, anunță Procuratura Generală, într-un comunicat de presă.
Potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut (2017), bănuiţii au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetaţi penal pentru evaziune fiscală în proporţii mari. După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei. Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu poliţiştii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.
În prezent, anunță Procurorii, „se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cazului, deoarece în faptele de corupţie menţionate supra sunt bănuite mai multe persoane, care au avut roluri diferite în procesul de pretindere, acceptare şi primire a banilor, fiind necesar a fi efectuate mai multe acţiuni de urmărire penală: confruntări, audieri suplimentare în calitate de martori, audierea suplimentară a bănuiţilor, etc”. Cei cinci au fost reţinuţi prevetiv pentu 72 de ore, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive, în proporţii deosebit de mari, ei riscă de la 7 până la 15 ani închisoare.
Deși în comunicatul Procuraturii Generale nu este menționată suma mitei, sursele ZdG precizează că aceasta ar varia în jurul sumei de 200 de mii de euro, echivalentul a aproximativ 4 milioane de lei.
Conform unor surse, cei doi procurori reținuți ar fi: procurorul Roman Clim și procurorul Eugen Tifoi, ambii din Oficiul Ciocana al Procuraturii mun. Chișinău.
Roman Clim a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, pe data de 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa direcției juridice de la Moldatsa. Potrivit declarației de venituri și interese personale, Clim declară pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune că a primit și 236.848 de lei de la înstrăinarea unui autoturism, precum și 846 de roni, alocație pentru întreținerea copilului, venită din România.
Familia Clim mai indică în declarație un apartament cu suprafața de 105 m.p. și două autoturisme: Skoda (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumpărată în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumpărat în anul 2016.
Eugen Tifoi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, municipiul Chișinău, printr-un Ordin al Procurorului General al R. Moldova nr. 1226-p din 06 decembrie 2005. În declarația sa pentru anul 2016, procurorul indică un venit de 131 de mii de lei din salariu. Soția sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodată, în declarația din 2015, procurorul susține că părinții i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donație de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente, unul cu suprafața de 47 m.p., cumpărat în 2002 și altul de 93 m.p., achiziționat în urma unui contract de investiții semnat în 2011. Procurorul deține și două autoturisme: Toyota Prius (fabricată în 2008 cu o valoare de doar 20 de mii de lei) și un Renault Megane fabricat în 2010 și cumpărat în 2016. În 2016, procurorul a vândut un alt automobil, Renault Scenic, fabricat în 2005, cu doar 23,5 mii de lei.
ZdG va monitoriza cazul și va reveni ulterior cu detalii.