Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Este ales un nou…

LIVE Este ales un nou șef la CNA. Șase candidați au fost supuși probei interviului. Urmează alți trei

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului organizează proba interviului pentru cei nouă candidați înscriși în concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Vitalie Verebceanu

Ora 15.00: Proba interviului este susținută de Vitalie Verebceanu, fost șef al Direcției Generale Prevenirea Corupției din cadrul CNA.

La fel ca alți contracandidați ai săi, Vitalie Verebceanu consideră drept puncte slabe ale instituției imaginea deteriorată a CNA, cooperarea interinstituțională insuficientă, lipsa unor soluții IT de analiză pentru efectuarea investigațiilor. Totodată, acesta pune problema rezultatelor scăzute în investigarea infracțiunilor de rezonanță socială. Candidatul își propune la șefia CNA să acorde o atenție deosebită recuperării și valorificării bunurilor infracționale și să pună accept pe investigațiile financiare, prin consolidarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Totodată, acesta își propune să revizuiască politice de personal, inclusiv prin monitorizarea stilului de viață a angajaților și testarea integrității profesionale de către SIS.

Gheorghe Macovei

Ora 14.05: Gheorghe Macovei, avocat și lector universitar, își epxune viziunea asupra reformării CNA.

Principalele obiective ale lui Gheorghe Macovei la șefia CNA se referă la imaginea instituției: sporirea încrederii în instituție și angajații acesteia, schimbarea perceperii CNA în mass-media și societate, îmbunătățirea imaginii CNA, optimizarea activității în acțiunile de combatere a corupției, resetarea domeniilor prioritare pentru 2019-2024, resetarea și îmbunătățirea relațiilor cu instanțele de judecată, instruirea continuă a cetățenilor, îmbunătățirea rezultatelor expertizei de integritate a actelor normative. La această etapă, Gheorghe Macovei constată drept puncte slabe ale CNA perceperea negativă a instituției în societate și mass-media, deficiențe în conlucrarea cu jurnalismul de investigație, lipsa informării continue despre examinarea cazurilor de corupție și insuficiența utilizării sistemelor informaționale automatizate.

Ruslan Flocea

Ora 13.10: Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova, prezintă conceptul de management și răspunde la întrebările Comisiei de concurs.

Potrivit lui Ruslan Flocea, în prezent, printre punctele slabe ale CNA se numără promovarea unor reforme ineficiente, fluctuația cadrelor calificate, dotarea insuficientă, credibilitatea redusă a cetățenilor în instituție și ineficiența mecanismelor de protejare a avertizorilor de integritate. Ruslan Flocea enunță drept prioritate de bază a sa la un eventual mandat la CNA „aplicarea unui tratament egal, fără excepții și menajamente, față de toți cei care încalcă legea”. Acesta enumeră printre priorități depolitizarea instituției, independența instituțională, consolidarea echipei, perfecționarea cadrului normativ și asigurare afuncționalității ARBI.

Sava Maimescu

Ora 12.25: Sava Maimescu, fost vicedirector al Departamentului Vamal, doctor în drept, conferenţiar universitar, este audiat în Comisia juridică, numiri și imunități, care organizează concursul pentru șefia CNA.

Printre principiile pe care intenționează să le promoveze Sava Maimescu, dacă ajunge la șefia CNA, se numără consolidarea dialogului între instituțiile conexe, asigurarea transparenței, garantarea independenței CNA și adoptarea celor mai bune practici europene. Potrivit acestuia, directorul CNA trebuie să aibă un rol esențial în garantarea independenței ofițerilor CNA. Acesta spune că va pune accent pe relația cu publicul, dar și că va solicita intervenția Colegiului CNA pentru apărarea reputației ofițerilor dacă la adresa acestora se vor face declarații defăimătoare de către legislativ, executiv sau mass-media. Printre problemele care există astăzi la instituție, susține Sava Maimescu, se numără pregătirea insuficientă sau necorespunzătoare a angajaților, insuficiența utilizării tehnologiilor informaționale și lipsa dotărilor. În funcția de director Maimescu susține că va elabora un program de prevenire a scurgerilor de informații, va achiziționa și dezvolta un program de gestionare electronică a dosarelor și semna un ordin privind regulile de comunicare cu presa.

Cristina Țărnă

Ora 11.20. Fosta adjunctă a CNA, Cristina Țărnă, prezintă viziunea asupra dezvoltării instituției.

În documentul atașat la dosarul de concurs, Cristina Țărnă enumeră și explică mai multe probleme care vizează activitatea CNA și vorbește despre reforma din 2012 a instituției. Potrivit acesteia, autoritățile nu au ținut cont de majoritarea recomandărilor UE atunci când CCCEC a devenit CNA, iar reforma din 2012 nu a fost sincronizată cu reforma organelor de drept, judiciară și a altor instituții cu atribuții anticorupție. Candidata mai susține că, deși în 2012 UE insista ca CNA să devină o instituție care să lupte cu corupția la nivel înalt, cauzele de mare corupție au fost transmise în competența Procuraturii Anticorupție în 2016, iar ulterior s-a anunțat că CNA va lupta pentru combaterea corupției mici. În pofida acestei decizii, susține Cristina Țărnă în 2017 sub egida CNA a fost creată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, iar până în prezent aceasta nu este asigurată cu logistică și personal în volumul necesar. O altă problemă în sistemul național anticorupție, susține Cristina Țărnă, este lipsa instanțelor judiciare specializate, dar și rivalitatea între CNA, PA și ANI, care și-ar fi consumat eforturile pe „răfuieli reciproce, în loc să se concentreze plenar și corect asupra contracarării corupției”.

Cristina Țărnă enunță printre prioritățile sale la o eventuală șefie a instituției de drept cooperarea eficientă între CNA, ANi și PA, deschidere față de public, concentrarea pe investigarea actelor de mare corupție, verificarea riguroasă a integrității angajaților CNA, investigarea paralelă a eventualei îmbogățiri ilicite a oricărui agent public investigat pentru acte de corupție și implementarea curriculei de educație prin integritate în școli și facultăți.

Cristina Țărnă: Concept de management și dezvoltare instituțională a CNA

Dorin Gorea

Ora 10.30: Dorin Gorea, fost șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate, susține proba interviului.

Întrebat despre primele cinci lucruri pe care le va întreprinde în prima zi la CNA, Dorin Gorea a declarat că va evalua activitatea CNA pe prima jumătate de an, la fiecare subdiviziune în parte, și ulterior va analiza rezultatele monitorizării pentru a decide în privința angajaților.

Vitalie Moisei

Ora 9.57: Vitalie Moisei, fost șef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupție al Ministerului de Interne, își prezintă strategia de dezvoltare a CNA.

Veaceslav Guțan

Ora 9.10: Veaceslav Guțan, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”, care anterior a mai candidat la șefia CNA, prezintă strategia de management și conceptul de dezvoltare isntituțională a CNA.

Acesta enunță printre obiective la șefia CNA relevarea cauzelor și consecințelor corupției, prevenirea acesteia, inclusiv prin formarea unor centre de instruire a funcționarilor publici, contracararea corupției și întreprinderea de acțiuni concrete în vederea recuperării bunurilor infracționale.

Comisia juridică, numiri și imunități a decis admiterea următorilor candidați:

  1. Cristina Țărnă, fost director adjunct al CNA
  2. Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova 
  3. Veaceslav Guțan, fost candidat la șefia CNA, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”
  4. Dorin Gorea, fost șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate
  5. Vitalie Moisei, fost șef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupție al Ministerului de Interne
  6. Sava Maimescu, fost vicedirector al Departamentului Vamal, doctor în drept, conferenţiar universitar, a candidat anterior la șefia CNA
  7. Gheorghe Macovei, avocat, lector universitar
  8. Vitalie Verebceanu, fost șef al Direcției Generale Prevenirea Corupției din cadrul CNA
  9. Alexandru Carmanovici, fost șef de Direcție generală în cadrul Serviciului de Informații și Securitate